Скріншот з відео

Зеленський розповів про результати зустрічі з Остіном та Брауном: яку зброю отримає Україна

У середу, 11 жовтня, на черговій зустрічі Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн" Володимир Зеленський провів переговори з військовим керівництвом Сполучених Штатів Америки. Глава держави подякував союзникам за підтримку.

Відповідне повідомлення з'явилось у Telegram Зеленського.

"Змістовна зустріч із міністром оборони Сполучених Штатів Ллойдом Остіном і новим головою Об’єднаного комітету начальників штабів США Чарльзом Брауном. Обговорили нагальні потреби української армії та важливість посилення ППО саме напередодні зимового періоду", — сказав президент.

Зеленський подякував за непохитність оборонної та політичної підтримки України з боку США.

Чого очікувати Україні від "Рамштайну"

У Пентагоні, анонсуючи зустріч, зазначали, що учасники обговорять поточну ситуацію в Україні та забезпечення її засобами, необхідними для захисту суверенної території.

Очікується, що США оголосять про новий пакет військової підтримки. Його сума може становити близько 200 мільйонів доларів. Зокрема, Штати передадуть боєприпаси для HIMARS, ракети для ППО, артилерійські снаряди 105 мм та 155 мм, протитанкові ракети TOW тощо. За словами очільниці місії США при НАТО Джуліан Сміт, Контактна група зосередиться на питаннях надання боєприпасів та систем ППО.

Вона наголосила, що протиповітряна оборона України має вирішальне значення, особливо з настанням холодної пори року, коли російські війська знову можуть вдатися до ударів по критичній інфраструктурі.

Також Британія готується вже сьогодні оголосити про новий пакет військової допомоги на загальну вартість понад 100 мільйонів фунтів стерлінгів (близько 123 мільйони доларів).

Бельгія відправить Україні "кілька" винищувачів F-16 з 2025 року. Перед засіданням "Рамштайну" глава Міноборони країни не уточнила, скільки літаків буде відправлено. За її словами, таку передачу бойових літаків буде здійснено "залежно від збільшення потужності нових F-35". Окрім відправки винищувачів, Бельгія продовжить роботу з підготовки пілотів і запропонує дбати про технічне обслуговування всього коаліційного флоту F-16, наголосила міністр, і додала, що країна продовжить надавати допомогу Україні.

Нагадаємо, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Північноатлантичний альянс розпочне реалізовувати оборонні заходи, які були погоджені у липні цього року. Водночас НАТО спрямує Україні більше військової допомоги.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.10.2023 12:43