Фото: Офіс президента

Зеленський зустрівся із президентом Литви Наусєдою: що обговорили

У четвер, 11 квітня, президент Володимир Зеленський зустрівся з президентом Литви Гітанасом Наусєдою. Зустріч відбулася у межах робочого візиту до Литовської Республіки для участі в дев'ятому саміті Ініціативи трьох морів.

Про це повідомив Офіс президента.

"Дякую за підтримку із самого початку повномасштабного вторгнення — за політичну та військову допомогу. Це дуже важливо для нас. Також дякую литовському народові за прихисток наших біженців", — сказав Зеленський.

Водночас у ході перемовин очільник держави поінформував литовського колегу про нинішню ситуацію на фронті та наслідки російських обстрілів для критичної інфраструктури. 

Крім того, сторони обговорили і оборонні потреби України. Зокрема, Зеленський детально розповів про те, що саме потрібно нашій державі для захисту міст і допомоги військовим. Лідери розглянули питання збільшення виробництва необхідного озброєння в обох країнах.

"Дуже важлива протиповітряна оборона. Це дуже великий виклик для нас. Ви знаєте, що цього ранку знову атаковані ракетами Харків, Одеса, Запоріжжя, Київщина, а також інші наші регіони. Саме тому для нас протиповітряна оборона — це питання номер один", — зазначив український гарант.

Своєю чергою литовський лідер наголосив на об’єднанні зусиль міжнародних партнерів задля постачання Україні зброї та боєприпасів. Сторони обмінялися думками щодо реалізації української Формули миру, зокрема обговорили підготовку до Глобального саміту миру у Швейцарії. Крім того, президенти обговорили підтримку України на шляху до ЄС і НАТО.

Нагадаємо, 11 квітня Україна і Латвія підписали двосторонню безпекову угоду. Згідно з документом, Латвія надаватиме Україні військову допомогу на 0,25% ВВП щороку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.04.2024 14:56