Фото: Telegram Дениса Шмигаля

Зі скількома державами Україна веде перемовини щодо гарантій безпеки: відповідь Шмигаля

Наша держава веде перемовини з 30 країнами про надання гарантій безпеки. Україна вже найближчим часом очікує на підписання угод із союзниками.

Таку заяву в ефірі телемарафону зробив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

За словами глави уряду, попри повномасштабну агресію РФ, країни-партнери вже сьогодні готові вступити в партнерство щодо гарантій безпеки і Україна найближчим часом очікує на підписання відповідних угод.

"Ми ведемо перемовини з партнерами про підписання угод, це 30 країн, які підтримали декларацію лідерів G7, яка була озвучена під час Вільнюського саміту НАТО. Звісно, ми маємо країни G7 в цьому пулі партнерів, які будуть приєднуватися", — наголосив Шмигаль.

Що передбачають гарантії безпеки для України

Схвалена на саміті НАТО декларація G7 передбачає довгострокову підтримку України у сфері безпеки та економіки. Вона є важливим кроком до укладення системи двосторонніх безпекових угод між Україною та окремими країнами-гарантами щодо гарантій безпеки для нашої держави. Зокрема, гарантії безпеки містять такі компоненти:

  1. Заходи з допомоги Україні у захисті себе та упередження нової агресії, зокрема постачання зброї, підтримку в розбудові ОПК, навчання, співпрацю в галузі розвідки та кібербезпеки. Крім того, країни-гаранти допомагатимуть підвищенню стабільності української економіки й енергетики та надаватимуть технічну й фінансову допомогу. 
  2. Заходи на випадок нової агресії, які передбачають негайні консультації, щоб забезпечити Україну всім необхідним для оборони в найкоротші терміни. Всі ці принципи були закладені в концепції Kyiv Security Compact групи Расмуссена-Єрмака. 
  3. Підтримка у притягненні Російської Федерації до відповідальності за агресію та кроки економічного та юридичного характеру, спрямовані на покарання Росії та збільшення її витрат на війну. Серед них: подальше посилення санкційного тиску, заморожування активів, створення механізмів стягнення репарацій та судове переслідування винних у злочинах проти України й українців згідно з нормами міжнародного права. Це означає, що держави-члени G7 повністю підтримують ініціативи Офісу Президента в площинах санкційної політики та правосуддя.
  4. Подальша підтримка демократичного розвитку України.​

Нагадаємо, станом на 23 грудня шість країн Європейського Союзу ще не доєднались до декларації щодо гарантій безпеки для України. Це Австрія, Хорватія, Польща, Угорщина, Словаччина та Мальта.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.01.2024 07:31