Фото: Torbjørn Kjosvold / Збройні сили Норвегії

Норвегія протягом останніх місяців надала Україні військову допомогу на 850 млн євро

За останні декілька місяців Норвегія передала Україні військового обладнання та озброєння на суму близько 850 мільйонів євро.

Як повідомляє прес-служба уряду Норвегії, допомога містить артилерійські снаряди, протитанкову зброю, тральники та обладнання для обслуговування танків. До наданої допомоги ввійшли 5000 протитанкових ракет M72 й артилерійські снаряди, які використовують у самохідних артилерійських установках M109, які раніше Осло передало Києву. 

"Війна в Україні триває з високою інтенсивністю. Норвегія надала Україні важливий матеріал, щоб підтримати її у боротьбі з Росією. Ми та наші союзники чітко говоримо про нашу довгострокову підтримку України. Україна може розраховувати на непохитну підтримку Норвегії", — сказав міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грем.

Також зазначається, що скандинавська країна передала Україні вісім танків Leopard 2 A4 й машину технічної підтримки.

"Враховуючи потребу в підтримці, ремонті та обслуговуванні наданих матеріалів, Норвегія передасть до 150 мільйонів норвезьких крон на технічне обслуговування танків Leopard 2 A4 у центрі технічного обслуговування в Польщі", — додає Грем.

У прес-службі наголосили, що Осло допомагає Києву й у розмінуванні країни. 

"Для безпечної та ефективної роботи українські сили оборони повинні розмінувати великі території. Норвегія бере участь у навчанні українських воїнів-саперів у Литві. Навчання є результатом співпраці між скандинавськими країнами. Цієї зими ми також надали три мінних трали шасі танка Leopard 1", — зазначають норвежці.

Велика Британія та Норвегія очолюють коаліцію допомоги Україні на морі, яка спрямована на розвиток українського флоту. У рамках цих зусиль Норвегія надає допомогу в підготовці українського військово-морського персоналу. Крім того, Осло відіграє значну роль у навчанні українських пілотів у Данії, де українців навчають керувати винищувачами F-16.

Нагадаємо, що 22 квітня міністр закордонних справ Норвегії Еспена Барта Ейде заявив, що парламент його країни розглядає можливість значного збільшення довгострокової допомоги Україні, яку наразі готовий надавати Осло. Він зауважив, що хоча в уряді "ще не визначилися з конкретними цифрами", допомогу надаватимуть протягом щонайменше п'яти років, "але, можливо, й більше".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 27.04.2024 02:17