Фото ілюстративне. Джерело: highnorthnews

Арктичний регіон Норвегії просить у Єврокомісії дозволити новий часовий пояс — 26 годин у добі

Найпівнічніший регіон Норвегії звернувся до Єврокомісії з проханням надати йому дозвіл на встановлення часового поясу з 26-годинним днем замість традиційного 24-годинного.

Про це повідомило видання Politico. За словами журналістів, такий дивний план просуває мер міста Вадсе Венче Педерсен. Населений пункт розташований за Полярним колом поблизу російського кордону.

Мер аргументує це трьома моментами: реалізація ідеї посприяє підвищенню місцевих цінностей, збільшенню часу, проведеного зі сім’єю та залученню нових мешканців у регіон.

"Усі гарні ідеї, але на практиці деталі залишаються в кращому випадку нечіткими", — зробили висновок медійники.

У своєму листі до Єврокомісії, яка підтвердила, що отримала запит, регіон просить орган ЄС дати вказівки владі Норвегії схвалити створення часового поясу з 26-годинним днем замість 24-годинного.

За словами Педерсена, регіону важко залучити нових мешканців. Але мер сподівається, що це зміниться, демонструючи унікальні цінності території.

"Завдяки нашому проекту MOREtime ми прагнемо відзначати та популяризувати цей унікальний спосіб життя, пропонуючи людям можливість насолоджуватися якіснішим часом, займаючись такими видами діяльності, як риболовля, полювання, вивчення нових мов або просто спілкування з коханими", — зазначив він.

Збільшивши тривалість дня, Педерсен сподівається, що більше людей переїдуть у віддалений регіон. Він додав, що забезпечення заселення території "важливіше, ніж будь-коли", у зв’язку з війною Росії проти України.

"Нам подобається наш спосіб життя, і ми вважаємо, що це може бути дуже захопливим, особливо для сімей з маленькими дітьми. Думаю, що це спокійніше та краще повсякденне життя, ніж, наприклад, у великому місті", — наголосив він.

Норвегія не є членом Євросоюзу, але країна входить до Європейської економічної зони. Хоча директива ЄС регулює літній час, інше питання — чи має вона право створювати окремі часові пояси. За словами представника Єврокомісії, часові пояси є справою самих країн, тому навряд чи ЄС зможе задовольнити запит регіону.

Своєю чергою, Педерсен сподівається принаймні поширити інформацію про унікальність північної Норвегії.

"У цьому плані ми є одним із найбагатших регіонів Європи, тому що в нас більше часу", — підсумував Педерсен.

Нагадаємо, що в січні температура в столиці Норвегії Осло вперше за весь час спостережень впала до позначки нижче 30 градусів. Небувалі морози фіксували і в інших скандинавських країнах —  Швеції та Фінляндії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 16.04.2024 10:56