Джо Байден. Джерело: Facebook

Байден відмовив Варшаві у додаткових військах США на східному кордоні Польщі

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден вважає, що немає потреби в додаткових американських військах на польському кордоні. Раніше очільники Польщі просили збільшити там  кількість американського персоналу та військової техніки.

Про це повідомив Bloomberg. Поляки зверталися до президента США, аргументуючи це бажанням зменшити занепокоєння з приводу російської агресії на східному фланзі НАТО.

"Немає потреби в додаткових військах на польському кордоні, але я зустрічаюся з прем'єр-міністром завтра", — сказав Байден журналістам у понеділок, 11 березня.

Аналітики Bloomberg зазначили, що після повномасштабного вторгнення Росії в Україну два роки тому Польща стала воротами для близько 80% західної гуманітарної та військової допомоги, що надходить до Києва. Тож спостерігається збільшення присутності Альянсу на її території. Минулого року США створили гарнізон у західному польському місті Познань і мають 10 000 військовослужбовців, розміщених у країні.

За даними джерел видання, президент Польщі Анджей Дуда закликав США надати більшу кількість військ, прискорити постачання військової техніки та продати Польщі сучасніше озброєння.

Польща ж готується витратити близько 4% свого економічного виробництва на оборону цього року, що є частиною зусиль зі стримування російської агресії та заміни обладнання, переданого Україні. Значна частка замовлень припадає на американську промисловість.

Лише минулого року Вашингтон схвалив запланований продаж Польщі гелікоптерів Apache і супутнього обладнання на суму близько 12 мільярдів доларів, а також озброєння на суму близько 10 мільярдів доларів, включно з 18 високоточними ракетними установками HIMARS. Це на додачу до додаткових закупівель, включаючи танки Abrams і ракети Patriot.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив під час конференції "25 років членства Польщі в НАТО", що деякі країни НАТО вже скерували до України своїх військових. І зараз потрібно шукати "хитрі ходи" для того, щоби порушити спланований сценарій Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 12.03.2024 08:57