Джуліан Ассанж / скріншот з відео

Джуліан Ассанж домігся тимчасової відстрочки від екстрадиції до США

Екстрадицію засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа з Великої Британії було припинено 26 березня після того, як Високий суд Лондона заявив, що США мають надати гарантії, що йому не загрожує страта.

Про це повідомляє Reuters.

Прокурори США прагнуть залучити 52-річного Ассанжа до суду за 18 пунктами звинувачення, за винятком одного відповідно до закону про шпигунство у зв'язку з гучною публікацією WikiLeaks конфіденційних військових звітів США та дипломатичних телеграм.

У лютому адвокати Ассанжа звернулися за дозволом оскаржити схвалення Великої Британії на його екстрадицію, що було частиною більш ніж 13-річної судової тяжби в англійських судах. У своєму рішенні два старші судді заявили, що має реальну перспективу успішно оскаржити екстрадицію з низки підстав.

Суд заявив у своїй письмовій ухвалі, що Ассанж, можливо, не матиме права посилатися на право на свободу слова, передбачене Першою поправкою, як особа, яка не є громадянином США, і що, хоча жодне з чинних звинувачень не тягне за собою смертну кару, пізніше йому можуть бути пред'явлені звинувачення у злочин, караний смертною карою, таке як державна зрада. А це означає, що його екстрадиція була б незаконною.

Судді заявили, що Ассанж вказав на коментар колишнього президента США Дональда Трампа, який сказав у 2010 році, обговорюючи WikiLeaks, що "я думаю, що має бути смертна кара або щось таке". Його справа була щонайменше спірною, йдеться в постанові з посиланням на "заклики до винесення смертного вироку з боку провідних політиків та інших громадських діячів".

Якщо гарантії США не нададуть до 16 квітня, Ассанжу буде надано дозвіл на апеляцію, йдеться у рішенні. Подальші слухання призначено на 20 травня, а це означає, що екстрадиція Ассанжа, яка, за словами його передвиборчої команди, могла бути неминучим залежно від рішення, була відкладена.

Реакція дружини Ассанжа на рішення суду

"Сьогоднішнє рішення вражає", — сказала дружина Ассанжа Стелла Ассанж біля суду. "Адміністрація (президента США Джо) Байдена не повинна давати гарантій, вони повинні припинити цю ганебну справу, яка ніколи не мала бути порушена".

Хоча команда юристів Ассанжа з деяких причин досягла успіху, суд відхилив його заявку на апеляцію на тій підставі, що справа була політично мотивованою або що він не отримає справедливого судового розгляду.

Багато прихильників Ассанжа вітають його як героя, який виступає проти істеблішменту, якого переслідують, попри те, що він журналіст, за викриття правопорушень США та передбачуваних воєнних злочинів. США заявляють, що викриття WikiLeaks поставили під загрозу життя їхніх агентів і його злочинної діяльності немає виправдання.

У ньому йдеться про те, що Ассанжу було пред'явлено звинувачення в "невиборчій та свідомій" публікації імен джерел, а не його політичних поглядів.

У чому звинувачують Ассанжа

Ассанж привернув широку увагу громадськості за публікацію у WikiLeaks секретних матеріалів про участь США у війнах в Афганістані та Іраку. Джуліан Ассанж відправив до видань Al Jazeera, The Guardian, Der Spiegel і The New York Times близько 100 тисяч секретних документів про хід війни в Афганістані. Частина документів стосується розстрілу мирних жителів. Після публікації деяких документів вибухнув міжнародний скандал. Ассанж також заявляв, що в його розпорядженні є ще близько 15 тисяч секретних документів Пентагону.

Організація "Репортери без кордонів" у своєму відкритому листі від 12 серпня звинуватила Ассанжа в "неймовірній безвідповідальності", але інші — аплодують.

1 грудня 2010 Інтерпол видав ордер на його арешт і він був оголошений в міжнародний розшук. Він звинувачується Швецією в зґвалтуванні в місті Енчепінг, двох випадках сексуального домагання (в Енчепінгу та Стокгольмі) і "незаконному примушуванні", в чому Ассанжа звинувачують дві жінки. Усе це нібито було скоєне протягом двох днів у серпні, коли Ассанж перебував у Швеції з робочим візитом.

7 грудня 2010 він був заарештований британською поліцією на території Британії. Адвокат журналіста заявляв, що ці звинувачення політично мотивовані і пов'язані з "полюванням" на Ассанжа, яке влаштоване урядом США.

Нагадаємо, колишній офіцер Центрального розвідувального управління США Джошуа Шульте отримав до 40 років ув’язнення. Його визнали винним у витоку секретних хакерських інструментів на інформаційну платформу Wikileaks.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 26.03.2024 15:06