Фото ілюстративне зі соцмереж

Франція стала першою країною у світі, яка закріпила право на аборт у конституції

У понеділок, 4 березня, французькі законодавці обидвох палат парламенту внесли поправку до французької конституції, згідної з якою у Франції відтепер існує "гарантована свобода" абортів.

Про це повідомило видання Le Figaro. "За" поправку проголосували 780 парламентарів, "проти" — 72. Таким чином легко набралася більшість у три п'ятих, яка необхідна для затвердження поправки.

Деякі групи та законодавці все ж закликали до жорсткіших формулювань, щоби прямо назвати аборт "правом".

Законодавці привітали цей крок як історичний спосіб для Франції послати чіткий сигнал про підтримку репродуктивних прав, оскільки аборти перебувають під загрозою у США, а також у деяких частинах Європи.

Прем'єр-міністр Габріель Атталь заявив перед голосуванням, що у законодавців є "моральний обов'язок" перед жінками, які в минулому були змушені терпіти незаконні аборти.

"Насамперед ми посилаємо послання всім жінкам: ваше тіло належить вам", — сказав він.

Зараз лише в п’яти країнах світу аборти заборонені повністю. Це Нікарагуа, Домініканська республіка, Сальвадор, Мальта та Ватикан. Лише дві з них — європейські. У Польщі аборт дозволений, якщо вагітність загрожує життю та здоров'ю жінки, вона стала результатом зґвалтування або якщо плід має важкі вади розвитку.

У червні 2022 року Верховний суд США скасував рішення у справі "Роу проти Уейда" 1973 року, яке давало жінкам конституційне право на аборт.

В Україні аборт дозволений, його можна зробити за законним запитом упродовж перших 12 тижнів вагітності не за медичними показами.

Нагадаємо, уряд Німеччини 1 листопада схвалив законопроект, який у німецьких судах кваліфікуватиме сексуальне насильство в зонах воєнних дій як воєнний злочин і злочин проти людяності. Ідеться про сексуальне насильство, сексуальне рабство та примусовий аборт.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 04.03.2024 21:37