Фото: "Вікіпедія"

Іспанія відмовила Україні в передачі Patriot, але запропонувала альтернативу, — ЗМІ

Іспанія відмовилася надавати Україні системи протиповітряної оборони Patriot. Водночас країна погодилася відправити ракети до відповідних установок.

Про це повідомило видання El Pais з посиланням на урядові джерел.

За даними видання, Іспанія вирішила передати Україні ракети після того, як відмовилася поставити батарею, розгорнуту з 2013 року на кордоні між Туреччиною та Сирією.

Свою категоричну відмову щодо постачання Україні установок Patriot Іспанія пояснила тим, що її збройні сили недостатньо укомплектовані, а Patriot є єдиними ефективним способом захисту в разі ракетної атаки, що було продемонстровано під час воєн в Україні та на Близькому Сході.

Наголошується, що іспанська армія наразі має в своєму розпорядженні три батареї Patriot, кожна з яких має відповідні ракетні пускові установки, радар і станцію управління, придбані в Німеччині в 2004 і 2014 роках. Зокрема, одна з цих батарей розташована у місті Адана (Туреччина). Дві інші — на базі морської піхоти (Валенсія), і на одній із них навчаються українські та іспанські солдати. 

Водночас Іспанія заявила, що відправить Україні партію ракет Patriot. Проте їх кількість буде дуже обмежена.

Нагадаємо, раніше керівник Офісу Президента Андрій Єрмак заявляв, що наша держава стовідсотково отримає нові системи протиповітряної оборони Patriot від західних партнерів. Наразі Україні веде перемовини із багатьма прибічниками щодо постачання ППО.

Водночас речник Повітряних сил Збройних сил України Ілля Євлаш заявляв, що Україні для повного захисту неба від комбінованих повітряних атак країни-агресорки Україні необхідно 25 систем Patriot.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.04.2024 10:24