Фото: Офіс президента

Країни НАТО нададуть Україні додаткові засоби протиповітряної оборони, — Столтенберг

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг заявив, що на засіданні Ради Україна-НАТО було досягнуто домовленості направити Києву додаткові засоби протиповітряної оборони.

Відповідну заяву генсек НАТО зробив на прес-конференції за підсумками засідання Ради.

"НАТО визначила наявні можливості Альянсу, і є системи, які можуть бути надані Україні. Тож незабаром очікуйте на нові оголошення про можливості протиповітряної оборони для України. Я вітаю зусилля Німеччини, в тому числі нещодавнє рішення про надання Україні додаткової системи Patriot", — сказав Столтенберг.

Генсек Північноатлантичного альянсу зауважив, що окрім систем Patpiot партнери можуть надати Україні й інше не менш ефективне озброєння для захисту неба. Зокрема, йдеться про переносний зенітно-ракетний комплекс SAMP-T. До того ж Столтенберг закликав союзників по НАТО знайти більше боєприпасів для України.

"Кожен член НАТО сам вирішуватиме, що саме йому надавати. Декілька членів Альянсу взяли на себе конкретні зобов'язання під час засідання і завершують підготовку внесків, про які, я сподіваюсь, буде оголошено незабаром. Допомога вже надходить", — наголосив генсек.

Також Столтенберг уточнив, що відбувається робота з промисловістю для нарощення виробництва та відновлення систем, аби зробити їх працездатними та придатними для використання.

Нагадаємо, у п'ятницю, 19 квітня, відбулося термінове засідання Ради Україна — НАТО за участі міністрів оборони Альянсу та президента України Володимира Зеленського. Зокрема, Володимир Зеленський на засіданні Ради Україна — НАТО озвучив пріоритетні запити України. Зокрема, він заявив, що нашій державі "потрібно сім систем протиповітряної оборони Patriot".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.04.2024 19:24