Фото: Генштаб ЗСУ

Непридатний до військової служби: Залужний пройшов ВЛК перед призначенням послом у Британії, — ЗМІ

Колишній головнокомандувач Збройних сил України генерал Валерій Залужний узимку пройшов військово-лікарську комісію, яка визнала його непридатним для служби в армії. Після цього ще в лютому він написав рапорт про звільнення з військової служби.

Про це повідомив zn.ua, посилаючись на власні джерела.

"Після звільнення з посади рішенням президента Залужного виведено в розпорядження міністра оборони. Якоїсь значущої військової посади, адекватної рівню підготовки та досвіду Залужного міністр оборони Умєров не запропонував, як не запропонував її раніше і президент Зеленський", — йдеться в матеріалі журналістів.

За цих умов, генерал Залужний вирішив звільнитися з військової служби, щоби мати можливість і право зайнятися іншою справою. Чи підписав рапорт міністр оборони після оголошення президентом наміру направити Валерія Залужного послом у Лондон — медійникам невідомо.

"Кількатижнева затримка з розв'язанням питання повʼязана з тим, що після ухвалення закону з новим переліком військових звань не завершили відповідну зміну нормативної бази, зокрема, в указах президента; тож юридично немає чіткої ясності, хто має звільняти Залужного у званні генерала з військової служби — міністр оборони своїм наказом, чи президент своїм указом, як раніше звільняли Генералів армії України", — зазначили в zn.ua.

Журналісти зауважили, що, з одного боку, відхід колишнього досвідченого головнокомандувача ЗСУ з військової служби під час війни, до того ж на вкрай напруженому її етапі, — річ несвоєчасна. З іншого боку, перебувати в розпорядженні міністра оборони без належної ділянки відповідальності й впливу на ситуацію в армії — теж не має сенсу.

"Згідно з чинним законодавством, після двох місяців перебування у розпорядженні міністра військовослужбовцеві припиняється виплата грошового забезпечення, крім окладу за військовим званням. Для генерала Залужного, який має найвище військове звання, це складає 1 762 гривні на місяць", — підсумували в матеріалі.

Нагадаємо, що 7 березня президент України погодив кандидатуру Валерія Залужного на посаду Надзвичайного і Повноважного посла України в Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії. Міністерство закордонних справ України спрямувало британській стороні відповідний запит на агреман.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.03.2024 10:08