Фото: сайт ООН

Більшість — чоловіки: ООН зафіксувала в Україні 85 випадків сексуального насильства, пов'язаних з війною

Моніторингова місія Організації Об'єднаних Націй з прав людини в Україні торік зафіксувала 85 випадків сексуального насильства, які пов'язані з війною. Злочини були скоєні як проти цивільних, так і проти військовополонених.

Про це повідомила спеціальна представниця генсека ООН з питань сексуального насильства в умовах конфлікту Праміла Паттен, виступаючи на щорічних відкритих дебатах Ради Безпеки ООН, присвячених цій темі.

Вона лише раз згадувала Україну у своєму виступу та зазначила, що після двох років з початку повномасштабної російсько-української війни тисячі переміщених осіб — і жінок, і дівчат, які стали біженцями — перебувають у групі ризику стати жертвами торговців людьми. 

"У той час, коли військові витрати зросли до понад 2,2 трильйона доларів, а бюджети гуманітарної допомоги були скорочені, коли зброя продовжує надходити до рук злочинців, а переважна більшість жертв залишаються з порожніми руками в контексті репарацій і відшкодування", — додає вона.

В окремому розділі доповіді моніторингової місії ООН, який присвячений Україні, зазначається, що торік жертвами сексуального насилля в Україні стали 52 чоловіки, 31 жінка, одна дівчинка та один хлопчик. Ситуації в Україні присвячений окремий розділ доповіді моніторингової місії ООН. Важливо зазначити, що йдеться виключно про верифіковані випадки.

Сексуальне насильство використовували проти чоловіків як метод тортур у російському полоні. Окрім конкретно зґвалтування, сексуальним насиллям вважають погрози зґвалтування, ураження електричним струмом та калічення статевих органів, а також ураження грудей електричним струмом, погрози кастрації, насильне роздягання та оголення.

Якщо порівнювати з 2022 роком, то кількість випадків сексуального насильства знизилась, адже тоді було документально зафіксовано 125 випадків. Постраждали 80 чоловіків, 42 жінки та 3 дівчинки. Були документально зафіксовані випадки групового зґвалтування. 

Торік Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні повідомила, що докази, які вони зібрали, доводять те, що російська влада винна у скоєнні сексуального та гендерного насильства щодо жінок, чоловіків та дівчат.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш у звіті вкотре закликав усі сторони припинити сексуальне насильство. Також він закликав Росію розслідувати усі задокументовані випадки сексуального насилля, які скоїли російські військові, й забезпечити до окупованих територій доступ працівників гуманітарних та моніторингових місій.

Нагадаємо, що раніше ООН заявила про різке зростання жертв серед цивільного населення в Україні. У березні внаслідок російських обстрілів загинули або були поранені щонайменше 604 мирні громадяни. Це на 20% більше, ніж за минулі місяці.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.04.2024 10:16