Фото: Pixabay

Пенсія по інвалідності: у ПФУ пояснили, від чого залежить розмір виплат

В Україні значна частина громадян є отримувачами пенсії по інвалідності. Втім, для оформлення таких виплат необхідно дотримуватися певних умов, які зазначені в законодавстві. У Пенсійному фонді України (ПФУ) пояснили, хто може розраховувати на такі виплати.

На офіційному порталі Кабінету міністрів України зазначається, що пенсія по інвалідності призначається особам, яким встановлено інвалідність. Причина, група, час настання інвалідності, строк, на який вона встановлюється, визначаються органом медико-соціальної експертизи.

На пенсію по інвалідності із солідарної системи мають право люди з інвалідністю за наявності страхового стажу від одного до п'ятнадцяти років (необхідна тривалість страхового стажу залежить від віку, в якому інвалідність встановлено).

Розмір пенсії по інвалідності обчислюється залежно від групи інвалідності у відсотках розміру пенсії за віком:

  • 100% пенсії за віком особам з інвалідністю I групи;
  • 90% пенсії за віком особам з інвалідністю II групи;
  • 50% пенсії за віком особам з інвалідністю III групи.

При цьому до страхового стажу для обчислення розміру пенсії за віком, з якого обчислюється розмір пенсії по інвалідності, крім набутого страхового стажу зараховується період із дня встановлення інвалідності до досягнення віку 60 років, пояснили урядовці.

Наразі мінімальні розміри пенсійних виплат по інвалідності становлять:

  • для осіб з інвалідністю І групи 2 760 гривень;
  • для непрацюючих осіб з інвалідністю ІІ і ІІІ груп 2 520 гривень;
  • для працюючих осіб з інвалідністю ІІ і ІІІ груп 2 093 гривень.

Пенсія по інвалідності призначається з дня встановлення інвалідності, якщо заяву на призначення пенсії подано не пізніше трьох місяців з дня встановлення інвалідності. Якщо заяву на призначення пенсії подано пізніше – пенсія призначається з дня звернення за нею.

Зауважимо, що виплати для громадян з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи з-поміж ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС обчислюються інакше. Мінімальні пенсії для цієї категорії не можуть бути нижче:

  • І група 100% розміру середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка враховується для обчислення пенсії за попередній рік 13 376,21 гривень;

  • ІІ група 80% 10 700,97 грн (13 376,21 х 80%);

  • ІІІ група 60 % 8 025,73 грн (13 376,21 х 60%).

Нагадаємо, в Україні пенсії понад десять тисяч гривень отримують більш ніж мільйон громадян. Це 10,9% від загальної кількості пенсіонерів. За даними ПФУ, середня пенсія в Україні зросла на 15,7% і станом на 1 січня 2024 року становить 5 350 гривень. Проте більша частина українців отримують пенсії до 4000 гривень. А 1 151 008 пенсіонерам нараховують понад 10 000 гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 31.01.2024 10:28