Майк Джонсон. Фото: Getty Images \ Global Images Ukraine

Республіканці США розпочали роботу над окремим проектом допомоги Україні

Представники Республіканської партії Сполучених Штатів Америки вирішили створити новий проект пакета допомоги Україні. Над ним працюють спікер Палати представників Майк Джонсон і голови ключових комітетів.

Таку інформацію оприлюднив NBC News. Альтернативний проект, на їхню думку, зможе пройти Конгрес без відштовхування консерваторів, які виступають проти подальшого фінансування України.

Журналісти дізналися, що плани перебувають поки що на попередній стадії та далекі від повної реалізації. Але республіканці, які підтримують Україну, хочуть бути готовими ухвалити закон, як тільки Конгрес затвердить бюджетні закони.

За словами двох джерел видання, голосування за критично важливу допомогу для України перенесуть на квітень з огляду на заплановану двотижневу перерву в роботі Конгресу наприкінці березня.

Серед пропозицій республіканців — надання частини невоєнної допомоги у формі кредиту. Економічна допомога уряду України та підтримка його довгострокових зусиль щодо відновлення країни також залежатиме від кредиту відповідно до цього плану. Російські активи, конфісковані урядом США, теж можуть використати як заставу за кредитами.

Нещодавно стало відомо, що голова зовнішньополітичного комітету Палати представників США Майкл Маккол зайнявся розробкою альтернативного законопроекту за допомогою України. Він хоче винести його на розгляд вже після 22 березня. За інформацією CNN, він передбачатиме надання 66 мільярдів доларів на військову допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню без гуманітарної допомоги, яка була частиною сенатського пакета та пріоритетом багатьох демократів.

Своєю чергою, демократи Палати представників США відмовилися підтримувати альтернативний законопроект за допомогою України, який пропонують республіканці. Документ, який нещодавно ухвалив Сенат, передбачав понад 60 мільярдів доларів лише на фінансування допомоги Україні.

Нагадаємо, вчора лідер демократів у Палаті представників Хакім Джеффріс заявив, що альтернативний законопроект з допомогою Україні, який пропонують республіканці, не знайде підтримки серед демократів Палати представників.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.03.2024 10:49