Патріарх РПЦ Кирил. Джерело: росЗМІ

Російська церква оголосила "СВО" в Україні "священною війною": реакція УПЦ МП і ПЦУ

У Москві відбувся соборний з'їзд Російської православної церкви (РПЦ) під керівництвом московського патріарха Кирила, на якому "спеціальну військову операцію" назвали "священною війною". В Україні церква московського патріархату не погодилася з цим.

Про рішення РПЦ повідомив офіційний сайт Московської патріархії. Воно містить вісім частин, зокрема про Україну, про війну, про демографічний і економічний розвиток Росії.

У так званому "наказі" назвали "СВО" новим етапом національно-визвольної боротьби російського народу, яка "ведеться на землях Південно-Західної Русі з 2014 року проти злочинного київського режиму та колективного Заходу, який за ним стоїть".

"З духовно-морального погляду "СВО" є "священною війною", в якій Росія та її народ, захищаючи єдиний духовний простір Святої Русі, виконують місію "утримувача", який захищає світ від натиску глобалізму та перемоги Заходу, що впав у сатанізм", — йдеться у "наказі".

Після завершення "СВО", на думку РПЦ, вся територія сучасної України має ввійти до зони виняткового впливу Росії.

"Можливість існування на цій території русофобського, ворожого Росії та її народу політичного режиму, тобто політичного режиму, яким керують із ворожого Росії зовнішнього центру, має бути повністю виключена", — такі слова теж є в "наказі"

У документі РПЦ заявили про "триєдність" російського народу, додавши, що доктрина "триєдності" має отримати "законодавче закріплення", ставши "невіддільною частиною російської системи права".

"Возз'єднання російського народу має стати одним із пріоритетних завдань зовнішньої політики. Росії варто повернутися до наявної понад три століття доктрини триєдності російського народу, згідно з якою російський народ складається з великоросів, малоросів і білорусів, які є гілками (субетносами) одного народу, а поняття "російський" охоплює всіх східних слов'ян — нащадків історичної Русі", — йдеться у "документі".

Що кажуть в Україні

Українська православна церква московського патріархату (УПЦ МП) заявила, що "відмежовується, категорично не поділяє та засуджує викладені в цьому документі ідеї". Там нагадали, що проголосили свою повну незалежність від РПЦ ще 27 травня 2022 року.

У церкві навели слова митрополита Онуфрія, що УПЦ не підтримує та відмежовується від ідеології "русского міра": "Ми ніякий "русскій мір" не будуємо, ми будуємо Божий світ". Це означає, що Церква має дбати про "належну проповідь Євангелія, що їй заповідав Христос, а не про формування геополітичних і геодуховних конструкцій".

В УПЦ МП також зауважили, що в "наказі" РПЦ ігноруються історичні факти та контекст, пов’язані з формуванням і розвитком української нації та держави.

"Україна має власну історію, а українці мають право на свою національну ідентичність і незалежність, захищати яку ми готові й надалі", — йдеться у заяві УПЦ МП.

Там також наголосили, що називання "СВО" "священною війною" суперечить базовим принципам християнської моралі, "особливо в контексті збройної агресії з використанням насильства".

"З погляду Євангелія воєнні дії не можна виправдати як "священні", а також не можуть лунати від людей, які називають себе священнослужителями. Заяви про те, що після завершення "СВО" вся територія України повинна ввійти в зону виняткового впливу Росії, є прямим закликом до порушення суверенітету та територіальної цілісності України", — йдеться в заяві.

Своєю чергою, речник Православної церкви України (ПЦУ) митрополит Євстратій після собору у Москві написав у соцмережах, що "структура московського патріархату в Україні на чолі з митрополитом Онуфрієм цілком нагадує особу, яка страждає від домашнього насильства, але не здатна порвати з насильником".

"Вони бояться його погроз та переслідування, бояться "піти з дому", тобто вийти зі системи МП. Вони бояться його погроз і переслідування, бояться "піти з дому", тобто вийти з системи МП, бо "залишаться на вулиці" — "без канонічності". Вони бояться його звʼязків, адвокатів, грошей, впливу. Помісні Церкви, які діяльно підтримують МП — це "родина насильника". Які переконують жертву в тому, що з ним варто й надалі залишатися. Тому клір та вірні МП в Україні й надалі чекають, що "все якось вирішиться", що "треба потерпіти", — написав митрополит.

Нагадаємо, настоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній заявив нещодавно, що в тимчасово окупованому Криму не залишилося жодної української церкви, яка може звершувати служіння. Росія змусила релігійні громади півострова визнати окупацію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 29.03.2024 00:23