Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента України

"Росія воює проти життя": Зеленський відреагував на нічний обстріл України (відео)

За минулу ніч було понад 60 "шахедів" і майже 90 ракет різних типів. Цілі російських терористів світ бачить максимально чітко: електростанції та лінії постачання енергії, гребля ГЕС, звичайні житлові будинки, навіть тролейбус.

Про це написав президент України Володимир Зеленський у своїх соціальних мережах.

"Росія воює проти звичайного життя людей. Мої співчуття родинам і близьким загиблих від цього терору", — наголосив він.

За його словами, у всіх містах, які постраждали від атаки, вже працюють необхідні служби. Рятувальники, енергетики, обласна та місцева влада, поліцейські, комунальні підприємства допомагають людям.

"Ніхто не залишиться без допомоги. Триває відновлення постачання електрики. Харків і область, Запоріжжя, Сумщина, Полтавщина, Дніпропетровщина, Одещина, Хмельницький і область, Вінниччина, Франківщина — всюди, де це потрібно, від ночі тривають відновлювальні роботи", — запевнив український президент.

Він зауважив, що в російських ракет немає затримок, як у пакетів допомоги нашій державі. У "шахедів" немає нерішучості, як у деяких політиків.

"Важливо розуміти ціну затримок і відкладених рішень. Системи Patriot повинні захищати Харків і Запоріжжя, потрібна ППО, щоби захистити людей, інфраструктуру, будинки та греблі. Партнери точно знають, що необхідно. Точно можуть підтримати. Потрібні ці рішення. Життя має бути захищене від цих нелюдей із Москви", — підсумував Володимир Зеленський.

Нічний масований обстріл 22 березня: усі подробиці

Про небезпеку нової ракетної атаки Повітряні сили попередили після третьої години ночі. Тоді стало відомо про пуски крилатих ракет з літаків Ту-95МС з району Каспійського моря. Перший удар — після 04:30 — прийшовся по Харкову. Станом на зараз місто майже повністю без електрики, адже окупанти здійснили понад 15 ударів по обʼєктах енергетики. Влада повідомила, що вранці на маршрути не вийде електротранспорт — перевезення здійснюватимуть автобуси за схемою блекауту. Крім того, у місті проблеми з водопостачанням та опаленням.

Після цього окупанти завдали 12 ударів по ЗапоріжжюПопередньо, сім будинків зруйновано, 35 — пошкоджено, є поранені.

У Вінницькій області та Кривому Розі, що на Дніпропетровщині, було влучання по об'єктах інфраструктури дронами та ракетами. У Кривому Розі введено графіки аварійних відключень електроенергії — лікарні та інші об'єкти інфраструктури, де це можливо, переходять на генератори.

У Кропивницькому вночі також лунали вибухи, вранці у місті немає електрики у низці мікрорайонів. Також у деяких населених пунктах Кіровоградської області електропостачання вимкнулося аварійно.

Частина Сумщини теж знеструмлена. Внаслідок російської атаки на об'єкти енергосистеми графіки відключень діють у населених пунктах Сумського, Конотопського та Шосткинського районів області.

В Івано-Франківській області ворог пошкодив об’єкт критичної інфраструктури. Постраждала одна людина.

На Полтавщині уламками пошкоджено покрівлі трьох приватних будинків у Миргородському районі. Мобільні вогневі групи відпрацювали по повітряних цілях у Кременчуцькому районі. В області застосовані превентивні вимкнення підстанцій та введений графік аварійних відключень на всі 10 черг.

Один з ворожих дронів влучив в об'єкт енергетичної інфраструктури на Стрийщині Львівської області. Також зафіксований приліт у Хмельницькому. В місті є пошкодження обʼєктів інфраструктури та пошкодження житлових будинків. Є загиблі та постраждалі серед цивільних.

Нагадаємо, що під час масштабної ракетної атаки на Україну о 05:10 відключилася зовнішня повітряна лінія ПЛ-750кВ "Дніпровська". Вона з'єднує тимчасово окуповану Запорізьку атомну електростанцію з об’єднаною енергосистемою України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.03.2024 09:14