Фото ілюстративне. Джерело: росЗМІ

Скільки відсотків російських заморожених активів можуть піти на зброю для України: пропозиція Єврокомісії

Європейська комісія пропонує використати 90% заморожених активів Центрального банку Росії на військову допомогу Україні. При цьому нашій країні ці ресурси якомога швидше.

Про це заявив віце-президент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс.

За його словами, до 300 мільярдів євро активів російського Центрального банку заморожено в усьому світі. З них близько 207 мільярдів євро зараз перебуває в країнах ЄС.

"Ми також знаємо, що він використав половину ліквідних резервів Фонду національного добробуту. Проте резервні суми, що залишилися, допомагають Кремлю продовжувати війну, попри санкції Заходу", — зазначив Домбровскіс.

Він додав, що у зв'язку з цим Єврокомісія запропонувала використати надзвичайні прибутки від цих заморожених активів російського Центрального банку для підтримки України.

"Безпосередня увага буде зосереджена на фінансуванні військової підтримки — 90%, а решта — на відновлення та реконструкцію України. Ми сподіваємося, що країни-члени незабаром приймуть цю пропозицію, адже Україні потрібні ці гроші зараз", — наголосив віцепрезидент Єврокомісії.

За його словами, у країн G7 також тривають дискусії щодо використання російських активів. Вже було прийнято рішення про те, що активи залишаються замороженими до тих пір, поки РФ не виплатить Україні репарації.

Нагадаємо, декілька днів тому радник керівника Офісу президента Владислав Власюк заявив, що прибутки від заморожених російських активів Україна, найімовірніше, спрямує до бюджету, або на відбудову країни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.04.2024 21:38