Майк Джонсон. Фото: Getty Images \ Global Images Ukraine

Спікер Джонсон пообіцяв розблокувати допомогу Україні, але з суттєвими змінами

Спікер Палати представників Конгресу Сполучених Штатів Америки Майк Джонсон заявив, що згоден схвалити підтримку України. Проте Палата підготує свій проект, який буде значно інакшим, ніж пакет іноземної допомоги на суму 95 мільярдів доларів, який Сенат ухвалив минулого місяця.

Про це пише The Hill.

Так, Джонсон сказав, що Палата представників надішле до Сенату новий проект пакета допомоги Україні, але підтримка буде у вигляді кредиту або ленд-лізу з міркувань захисту інтересів американських платників податків. 

Також спікер зазначив, що він "виконуватиме волю Палати представників" над пакетом допомоги Україні, і сказав, що не хоче дозволяти президенту Росії Володимиру Путіну очолювати цю посаду.

"Ніхто не хоче, щоб Володимир Путін переміг. Я вважаю, що він би не зупинявся на Україні і йшов би по всій Європі", — наголосив він. 

Джонсон підкреслив, що республіканці в Палаті представників "зараз розглядають усі різні варіанти", і попередив, що будь-яке рішення "може виглядати не зовсім так, як доповнення до Сенату". 

Однак деякі сенатори-республіканці скептично ставляться до ідеї кредиту, попереджаючи, що це створить більший фінансовий тиск для України в той час, коли країна втрачає силу у війні.

"Я розгляну будь-який варіант, який буде запропонований. Я вважаю, що позика ляже додатковим тягарем на Україну зараз, коли вона їй не потрібна, але якщо це те, що потрібно для отримання допомоги, я б готова розглянути це", — заявила сенатор Сьюзен Коллінз.

Нагадаємо, 27 лютого президент США Джо Байден зустрівся у Білому домі з лідерами Конгресу. Головними темами переговорів стали проблема із затвердженням допомоги Україні та уникнення "шатдауну" — призупинення роботи уряду через затримку із затвердженням держбюджету США.

Він заявив на зустрічі з лідерами Конгресу, що бездіяльність законодавчого органу спричинила жахливі наслідки в Україні, оскільки політики так і не спромоглися проголосувати за допомогу Києву у розмірі 60 мільярдів доларів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.03.2024 14:24