Джо Байден. Джерело: Facebook

США не зможуть продовжувати надавати підтримку Україні без рішення Конгресу, — Байден

Україна не отримає від Сполучених Штатів Америки військову допомогу, якщо гроші для цього не виділить Конгрес.

Про це йдеться у проекті бюджету США на 2025 фінансовий рік, який представив президент США Джо Байден.

У проекті Байден підтвердив запит адміністрації щодо негайного фінансування невідкладних пріоритетів національної безпеки, пов'язаних з Україною, Ізраїлем та Індо-Тихоокеанським регіоном. Він нагадав, що у жовтні 2023 року адміністрація направила Конгресу екстрений додатковий запит на загальну суму 92 мільярди доларів для невідкладних потреб національної безпеки. Цей запит включав фінансування для підтримки України, оскільки вона продовжує захищатися від російської агресії, захисту Ізраїлю від тероризму, регіональної безпеки Індо-Тихоокеанського регіону, життєво важливої гуманітарної допомоги, зокрема для палестинського народу та інших пріоритетів національної безпеки. 

"Цей запит також забезпечить значні й такі необхідні інвестиції в американську оборонно-промислову базу, що підвищить військову готовність США та допоможе створити та підтримувати робочі місця у десятках штатів по всій Америці", — йдеться у заяві Байдена.

Лідер США наголосив, що за відсутності рішення Конгресу на цей надзвичайний запит Сполучені Штати не зможуть продовжувати надавати підтримку Україні для задоволення її бойових потреб, оскільки вони щодня захищаються від російських атак, надають необхідну військову підтримку союзникам і партнерам, роблять критично важливі інвестиції аби підтримати життєво важливу допомогу та розвиток у деяких із найбільш уразливих регіонів світу. Байден підкреслив, що адміністрація високо оцінює прийнятий Сенатом двопартійний додатковий закон, який дозволить задовольнити ці нагальні потреби та зміцнити нашу власну національну безпеку.

Байден повідомив, що бюджет продовжує надавати критичну підтримку Україні, союзникам з Організації Північноатлантичного договору (НАТО) та іншим європейським державам-партнерам, приділяючи пріоритетну увагу фінансуванню підвищення можливостей і готовності сил США, їх союзників і партнерів перед російською агресією. 

"Однак цей бюджет не може забезпечити критично важливу підтримку України, яка вимагає вжиття Конгресом заходів на запит адміністрації про додаткові заходи з національної безпеки від жовтня 2023 року", — йдеться у повідомленні Байдена.

Нагадаємо, 27 лютого президент США Джо Байден зустрівся у Білому домі з лідерами Конгресу. Головними темами переговорів стали проблема із затвердженням допомоги Україні та уникнення "шатдауну" — призупинення роботи уряду через затримку із затвердженням держбюджету США.

Він заявив на зустрічі з лідерами Конгресу, що бездіяльність законодавчого органу спричинила жахливі наслідки в Україні, оскільки політики так і не спромоглися проголосувати за допомогу Києву у розмірі 60 мільярдів доларів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 11.03.2024 20:28