Фото: Офіс президента

"Рамштайн-19": що сьогодні обговорять союзники України у Брюсселі

У середу, 14 лютого, у Брюсселі відбудеться дев'ятнадцяте засідання Контактної групи з питань оборони України. Представники майже 50 країн світу обговорять подальшу підтримку нашої держави у війні проти російських загарбників.

Що відомо по "Рамштай-19"

Засідання пройде у штаб-квартирі Північноатлантичного альянсу. У графіку заходів зазначено, що о 12:00 (за Києвом) почнеться пресконференція генсека НАТО Єнса Столтенберга. О 14:30 очікується приїзд міністрів та їх короткі заяви, о 15:30 почнеться засідання Контактної групи з питань оборони України.

Переговори союзників пройдуть у змішаному форматі (віртуально та особисто).

Як очікувалося, дану зустріч мав очолити міністр оборони США Ллойд Остін, але 12 лютого у нього погіршився стан здоров’я і його госпіталізували. Відтак, за словами прес-секретаря Пентагону Пета Райдера, міністр оборони США Ллойд Остін віртуально братиме участь у Контактній групі з оборони України. До того ж на сайті Пентагону вже опублікований анонс вступного слова Остіна до 19-ї зустрічі в форматі Рамштайн, яку він має провести 14 лютого.

Крім того, від американської сторони братимуть участь голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Чарльз Браун та помічниця міністра оборони з питань міжнародної безпеки у Пентагоні Селеста Волландер.

Новий формат "Рамштайну"

Днями у ЗМІ з’явилася інформація, що представники західних урядів обговорюють можливість зміни формату Контактної групи з питань оборони України ("Рамштайн"), який за задумом має координувати НАТО.

Зокрема, німецькому виданню Handelsblatt стало відомо, що як у НАТО, так і в низці західних країн вважають, що формат "Рамштайн" має бути взятий під егіду Північноатлантичного альянсу. За даними журналістів, цей план розробили радник президента США з питань держбезпеки Джейк Салліван і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, його обговорювали в колі НАТО лише на цьому тижні.

Джерела видання додали, що цю концепцію підтримують, зокрема, східноєвропейські держави, а також Велика Британія та Франція. Натомість німецький уряд налаштований скептично, оскільки вважає, що це підживлюватиме наратив Кремля про те, що НАТО воює з Росією.

До того ж видання наголошує, що пошук нового формату ведеться через занепокоєння через можливе повернення Дональда Трампа на посаду президента США.

Про що говоритимуть союзники України

На дев’ятнадцятому засіданні з майже 50 країн зберуться, щоб обговорити поточну кризу в Україні та подальшу підтримку з боку міжнародної спільноти, щоб забезпечити український народ засобами, необхідними для захисту своєї суверенної території.

Крім того, голова місії України при НАТО Наталія Галібаренко повідомляла, що на черговій зустрічі у форматі "Рамштайн" союзники доповідатимуть щодо ситуації з підготовкою винищувачів F-16 для Повітряних сил України. Голова місії України при НАТО підкреслила, що відставання від графіка немає, і перші літаки для української армії очікуються навесні 2024 року.

"Завтра відбуватиметься зустріч у форматі "Рамштайн", і буде доповідь коаліції F-16, як все це відбувається. Тому я думаю, що після завтрашнього засідання, можливо, буде якась більше детальна інформація, але зараз поки що все по плану. І весна 2024 — це з реалістичних строків, які у нас називались", — резюмувала Наталія Галібаренко.

Нагадаємо, востаннє союзники України зустрілися у форматі "Рамштайн" 23 січня. У засіданні взяли участь близько 50 країни. На ньому обговорювали довгострокові потреби України. За результатами засідання Німеччина заявила, що передасть Україні списані багатоцільові військові гелікоптери Sea King Mk41, а Канада під час 18-го "Рамштайну" оголосила про новий пакет військової допомоги Києву та долучення канадських інструкторів до навчання українських льотчиків на винищувачах F-16.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.02.2024 10:02