Фото: Wikipedia

Україна може отримати далекобійні ракети ATACMS не від США, — Politico

США не мають у своїх запасах достатньої кількості ракет підвищеної дальності ATACMS. Розглядається питання, щоб Україна отримала це озброєння від союзників США.

Про це пише видання Politico з посиланням на власні джерела. 

Видання вказує, що США немає запасних армійських тактичних ракетних систем, а передача ATACMS зменшить запаси та зашкодить готовності армії США до відбиття своїх загроз. За останні два десятиліття компанія Lockheed Martin випустила близько чотирьох тисяч ATACMS у різних конфігураціях. Деякі з цих ракет були продані країнам-союзникам, ще близько 600 було випущено військами США під час війни в Перській затоці та війни в Іраку.

З огляду на це, розглядається питання отримання дозволу Вашингтона на купівлю ATACMS у країни-союзника, яка експлуатує цю зброю, за кошти, надані США в межах допомоги. ATACMS зокрема є на озброєнні Південної Кореї, Польщі, Румунії, Греції, Туреччини, Катару і Бахрейну.

Ще однією причиною називають побоювання Вашингтона, що Україна використовуватиме їхні далекобійні ракети для ударів вглиб по російській території й що це справді може стати переходом за червону лінію. 

Що таке ATACMS 

Ракета ATACMS (Army TACtical Missile System) може вражати цілі на відстані в 300 км від місця запуску. Це дає можливість вражати як точкові, так і важливі цілі на великій площі точним вогнем. Для запуску використовуються комплекси РСЗВ HIMARS, що вже перебувають на озброєнні Збройних сил України. 

Нагадаємо, голова комітету із закордонних справ Палати представників США Майкл Маккол закликав уряд передати ракети ATACMS Україні. За його словами, ЗСУ перемагають, коли США надають їм те озброєння, яке їм потрібно.   

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Війна, 14.02.2023 12:02