Фото ілюстративне зі соцмереж

Українські сім'ї залишилися без даху над головою після розриву контрактів із британськими спонсорами

Кожен 14-й український біженець, який втік від війни, став бездомним з червня 2022 року після того, як стосунки зі спонсорськими родинами розірвалися або припинилися.

Про це повідомив The Telegraph із посиланням на офіційні дані.

Близько 6 040 українських сімей із принаймні однією дитиною на утриманні — що еквівалентно принаймні 12 000 осіб — і ще 3 000 одиноких українців звернулися за підтримкою для бездомних до міських рад станом на кінець минулого місяця. Такі дані навів Департамент підвищення рівня, житлово-комунального господарства та громад (DLUHC).

Загальна кількість — 15 000 українців, вони змушені знайти альтернативне житло після того, як залишилися без даху над головою. Це 7,5 відсотка від трохи більш як 200 000, які приїхали до Великої Британії або за програмою Homes For Ukraine.

Ситуація ускладнюється через катастрофічний дефіцит житла в країні, тому кількість бездомних біженців буде лише зростати.

Британські парламентарі розкритикували уряд, який допустив таку ситуацію і закликали вжити негайних заходів для забезпечення дахом не лише біженців з України, але й всіх шукачів притулку.

Роджер Гоф, який виступає від Асоціації місцевого самоврядування з питань біженців, сказав, що механізми фінансування рад для підтримки не лише прибулих з України, а й успішних шукачів притулку потребують "термінового перегляду".

"Ради важко працюють, щоби забезпечити притулок і переселення, вони допомогли громадам прийняти близько 200 000 українських біженців з початку війни. Однак тиск багатьох схем надання притулку все ще посилюється хронічною нестачею житла. Це призвело до того, що велика кількість українців і біженців залишають будинки притулку та виявляються бездомними", — зазначив він.

Українці, які хочуть покинути свою країну після вторгнення Росії 2022 року, як і раніше, можуть подати заявку на приїзд до Великої Британії за схемою Homes for Ukraine. Однак правила посилюються, щоб спонсорами могли виступати лише люди, які постійно проживають або оселилися у Великій Британії.

Це означає, що українці, які приїхали до Великої Британії за візами, більше не зможуть спонсорувати родину чи друзів за схемою Homes for Ukraine.

В уряді зазначили, що затримки в розгляді візових заявок зросли з червня 2022 року: 63 відсотки українців чекають довше, ніж планувалося винести рішення протягом 15 днів. Він закликав розробити план дій для прискорення оформлення віз.

Нагадаємо, в листопаді теж повідомляли про те, що біженці з України у Великій Британії мають підвищений ризик залишитись без даху над головою. Тисячі їхніх сімей можуть виселити вже взимку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 23.02.2024 18:27