Фото ілюстративне зі соцмереж

В Україні приватним виробникам зброї нададуть пільгові урядові кредити

Український уряд напрацьовує додаткові програми на кшталт "Доступні кредити 5-7-9". Вони стосуватимуться насамперед кредитування приватних оборонно-промислових підприємств України.

Про це повідомила "Економічна правда" з посиланням на заступника голови правління "Ощадбанку" Юрія Каціона під час круглого столу "Як змінилося обслуговування корпоративного бізнесу під час війни".

"Уряд зараз відпрацьовує деякі програми, схожі на програми підтримки "5-7-9", з оборонки приватної. Це надасть можливість залучати новоствореним компаніям фінансування саме в цій галузі", — зазначив він.

За його словами, підтримка стратегічних галузей промисловості стане одним із пріоритетних напрямів роботи "Ощадбанку". Зокрема, фінансова установа зосереджує увагу на фінансуванні приватного оборонного сектору, який може стати новим драйвером розвитку економіки та зростання кредитування, а також на фінансуванні муніципалітетів.

Заступник голови правління "Ощадбанку" наголосив, що викликом у кредитуванні для банків цього року стане трансформація державних програм кредитування, зокрема "Доступні кредити 5-7-9".

"Уряд уже давно анонсує зміни до цієї програми, що буде переорієнтовано, переформатовано напрямки стимулювання, зосереджено саме на інвестиційному кредитуванні та довгостроковому кредитуванні, а все, що стосується підтримки фінансування на поповнення обігового капіталу, поступово вилучатиметься із "5-7-9" і з портфельних гарантій", — пояснив банкір.

Він вважає, що це матиме серйозний вплив на структуру портфелів банків, які є лідерами в наданні кредитів за згаданою держпрограмою. На думку Каціона, це може створити труднощі для аграріїв, яким буде важко "перелити свої ліміти в нові кредитні ліміти, тому що і ставки будуть уже, відповідно, не такі дотаційні, які зараз компенсуються, і умови будуть уже не такі на відповідні періоди".

"І от як вони поводитимуться в цій ситуації — це буде якраз-таки доволі серйозним ризиком. Я думаю, цей ризик усвідомлює й уряд, тому що вони не поспішають із затвердженням цих змін, вони їх анонсують", — зауважив Каціон.

Нагадаємо, на початку березня заступниця міністра з питань стратегічних галузей промисловості Ганна Гвоздяр заявила, що до кінця 2024 року Україна може виготовити два мільйони дронів. Вітчизняні виробники безпілотників наразі щомісяця здатні виготовляти до 150 тисяч одиниць продукції. Проте, якщо буде додаткове фінансування — ця кількість може збільшитися.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 28.03.2024 22:37