Верховна Рада України. Джерело: Вікіпедія

В Україні зміняться правила торгівлі алкоголем, сигаретами та пальним: усі деталі

Верховна Рада в першому читанні ухвалила законопроект про державне регулювання виробництва й обігу підакцизної продукції. Йдеться про алкоголь, тютюнову продукцію та пальне. 

Про це повідомляє очільник фінансового парламенту Данило Гетманцев у своєму Telegram-каналі.

"Це повністю нова редакція Закону України №481, що був прийнятий у 1995 році, і за майже 30 років своєї дії явно потребував значного оновлення", — підкреслює він.

Законопроект №10346 передбачає такі зміни:

  1. Спрощуються процедура отримання ліцензій та пропонується перехід на електронну форму замість паперової форми ліцензій.
  2. Запроваджуються безстрокові ліцензії для всіх видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню.
  3. На певні види роздрібної торгівлі підакцизною продукцією запроваджується автоматичний порядок отримання ліцензій протягом одного робочого дня за днем отримання заяви про отримання ліцензії.
  4. Удосконалюється структура та порядок адміністрування державних реєстрів.
  5. З метою унеможливлення нелегального виробництва тютюнових виробів запроваджується ліцензування діяльності з вирощування тютюну та ферментації тютюнової сировини.

Зазначимо, що напередодні народний депутат від "Голосу" Ярослав Железняк повідомляв, що в Україні планують підвищити акцизи на пальне. Впровадження змін дасть змогу забезпечити додаткові надходження до держбюджету.

"Кабмін на своєму засіданні схвалив законопроект, яким підвищується акциз на паливо", — написав він у Telegram.

Графік підвищення ставок акцизного податку на пальне

Фото: Мінфін

У Міністерстві фінансів Україні зазначили, що перегляд акцизів обумовлено необхідністю наближення національного законодавства до законодавства Європейського Союзу, що є наразі актуальним з огляду на отримання Україною статусу країни-кандидата на членство у ЄС. 

Також впровадження положень законопроекту дасть змогу забезпечити додаткові надходження до держбюджету у другому півріччі 2024 року на 1,6 мільярда гривень у середньому за місяць. З них 1,3 мільярда гривень від акцизного податку та 292 мільйона гривень від податку на додану вартість.

"Це важливо для підтримки безпеки країни, адже всі власні  надходження  спрямовуються на сектор безпеки та оборони", — зазначили в відомстві.

Нагадаємо, у березні уряд зареєстрував у Верховній Раді законопроект про підвищення акцизу на тютюнову продукціюМінімальне акцизне податкове зобов'язання на вимогу Директиви ЄС — це не менш ніж 90 євро за 1000 штук сигарет.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 24.04.2024 15:11