Вірус, що зламує iPhone без жодного кліку

21 ВЕРЕСНЯ 2021 06:40

Pegasus - програма, яку розробили для ізраїльських спецслужб для боротьби проти терористів. Але зараз її використовують як вірус для стеження.

Про це повідомляє BBC NEWS Україна, передає TrueUA.

Вчені з Університету Citizen Lab у Торонто виявили новий тип шпигунської програми, якою хакери зламують операційну систему Apple, зокрема і її новітні пристрої, методом так званого нульового кліка - тобто без будь-яких дій з боку користувача, достатньо отримати лише певне повідомлення на смартфон (для вірусу навіть не потрібно, щоб жертва його відкрила - він вже на апараті).

Pegasus може непомітно для жертви атаки читати його SMS і електронну пошту, включати мікрофон і камеру телефону, дізнаватися місце перебування користувача, копіювати персональні дані.

Незалежна експертна група з Citizen Lab вже давно встановила, що Pegasus робить злами через месенджер iMessage. За їхніми словами, проблема торкається всіх систем компанії: Apple iOS, MacOS і WatchOS.

Фахівці з кібербезпеки кажуть, що більшості користувачів Apple нема про що хвилюватися, адже атаки з застосуванням таких шпигунських програм зазвичай відбуваються цілеспрямовано проти конкретних осіб.

За словами експертів, боротьба з шпигунськими ПО практично нескінченна: на кожну нову захисну програму від техгногігантів розробники з вірусів придумують нові обхідні шляхи.

Технології, 21.09.2021 06:40