Фото: росЗМІ

"Вуха Путіна". Як Росія отримала козирі від нападу ХАМАСу на Ізраїль

Після нападу ХАМАСу на південь Ізраїлю 7 жовтня Кремль зберігав мовчання протягом чотирьох днів. Лише після такої тривалої паузи президент РФ Володимир Путін охарактеризував те, що сталося, як "яскравий приклад провалу політики Сполучених Штатів на Близькому Сході". Він заявив, що США "чинили тиск на обидві сторони й не були стурбовані пошуком компромісів, прийнятних для обох сторін та палестинського народу".

В Єрусалимі не отримали від Москви телеграми зі співчуттями щодо жертв терористичної атаки, яку належить надсилати дипломатичними каналами у таких випадках. На це звернули увагу в The Guardian. "Зміна тональності, схоже, свідчить про великий розкол між країнами, який стався після повномасштабного вторгнення РФ в Україну", — писала тоді газета.

Британські журналісти нагадали, що вперше це "виплеснулося на публіку" влітку 2022 року, коли голова російського МЗС Сергій Лавров озвучив антисемітську теорію змови, стверджуючи, що в Адольфа Гітлера, "як ми знаємо, була єврейська бабуся". В Ізраїлі слова Лаврова назвали такими, які не можна вибачити.

Після цього, відзначала The Guardian, Путін "розправився" з російським відділенням "Сохнуту" — Єврейською агенцією, котра з 1929 року допомагає євреям усього світу репатріюватися до Ізраїлю. Але найбільш тривожною для Ізраїлю стала все зростаюча залежність Москви від Тегерана, який надсилає Росії дрони-камікадзе, натомість сподіваючись на російські системи ПРО, ударні гвинтокрили й бойові літаки.

Радість та гнів пропагандистів

Британські журналісти зауважили: багато прокремлівських коментаторів так раділи нападу ХАМАСу на Ізраїль саме тому, що сподівалися — Сполучені Штати мали б переключитися на Близький Схід, внаслідок чого "західні ресурси України" мали вичерпатися.

Російський пропагандист Сергій Мардан писав у жовтні: "Цей безлад вигідний Росії, тому що жаба-глобаліст відволічеться від України й заходиться гасити одвічну близькосхідну пожежу".

На потужну антиізраїльську й антисемітську хвилю, якою буквально накрило російські пропагандистські ЗМІ, звернули увагу й в Ізраїлі. Колишня депутатка Кнесету, ізраїльська журналістка й співробітниця Atlantic Council Ксенія Свєтлова проаналізувала тенденцію у своїй статті в Haaretz. Вона стверджувала, що ця хвиля лягла на добре підготовлений ґрунт, оскільки пропагандисти "і так не жалували Ізраїль після повномасштабного вторгнення в Україну".

Свєтлова навела зразки пропагандистських меседжів, які з’явилися в РФ тільки за перший тиждень після нападу ХАМАСу. Пропагандистський телеканал "Царьград" оприлюднив у своєму Telegram-каналі "пророцтва люті" під таким заголовком: "Ізраїль припинить існування. Політики, вчені й святі старці вказали на страшну дату". Під цими "пророцтвами" підписники лишили сотні коментарів, висловлюючи сподівання на те, що вони справдяться.

Інший Telegram-канал Readovka, відомий своєю антиукраїнською й прокремлівською спрямованістю, написав: "Ізраїль перебуває у меншості — багато мусульман готові доєднатися до боротьби на боці ХАМАСу".

Не відставали й головні пропагандисти РФ: ведуча "Першого каналу" Ольга Скабєєва в одному зі своїх ефірів висміювала солдат ЦАХАЛу, захоплених в полон в Сектор Газа. Тези пропагандистів повторювалися по колу. Серед них основними були неприхована радість і різкий осуд: "Виявляється, Ізраїль набагато слабший, аніж усі думали. Чи виживе він?", "Ізраїль ображає палестинців та скоює жахливі воєнні злочини", а також відверті фейки: "Українці передали зброю ХАМАСу".

Але перевершив усіх пропагандистів сам Путін, який заявив: "Ізраїльська блокада Сектора Газа є жорстокою й неприпустимою. Вона нагадує блокаду Ленінграда". Таким чином президент РФ порівняв рішення уряду Ізраїлю припинити постачання електроенергії, води й продуктів харчування в Сектор Газа з блокадою Ленінграда, яку нацистська Німеччина тримала 872 дні.

Напад ХАМАС на Ізраїль

Фото з соцмереж

"Невже Путін дійсно вірить у те, що ситуація в Газі, якою б складною вона не була, схожа на блокаду Ленінграда?, — ставить питання Свєтлова. — Можливо, не вірить. Однак враховуючи тісні зв’язки Росії з Іраном та іншими мусульманськими й арабськими країнами, це не має значення. Та само Росія, яка вторглася в Україну й майже два роки продовжує знищувати українські міста й села, вбиваючи мирних мешканців, проповідує Ізраїлю, як йому слід себе поводити у Секторі Газа".

Свєтлова вказує: попри те, що переконливих доказів причетності Москви до нападу ХАМАСу немає, можна впевнено стверджувати, що вона є одним із найбільших, якщо не найбільшим, бенефіціаром цієї атаки.

"Світ дійсно нині зосереджений на Ізраїлі та Секторі Газа, а не в Україні, — пише колишня депутатка Кнесету. — Це не означає, що підтримка Києва з боку Заходу припиниться, однак очевидно, що фокус уваги збито. А каламутна антисемітська й антиізраїльська хвиля у російських ЗМІ не має нікого дивувати — Росія давно й міцно влаштувалася в антиізраїльському таборі, членами якого є Іран, "Хізбалла" й ХАМАС".

В листопаді президент корпорації Microsoft Бред Сміт під час виступу на міжнародному форумі миру в Парижі повідомив, що в дезінформаційній кампанії про війну в Ізраїлі Росія бере активну участь.

"Ми все краще визначаємо російські маніпуляції, ми вже навчені досвідом, — сказав Бред Сміт. — Ми добре пам’ятаємо, як саме російські фейкові акаунти закликали людей не вакцинуватися від коронавірусу. А сьогодні ми бачимо їхню кампанію дезінформації щодо конфлікту на Близькому Сході".

ХАМАС: "Росія співчуває нам"

Світові ЗМІ звернули увагу на інтерв’ю, яке 8 жовтня 2023 року дав пропагандистському російському медіа Russia Today представник політбюро ХАМАСу Алі Барака.

Барака підтвердив, що таємне планування операції з вторгнення на південь Ізраїлю тривало протягом двох років, при цьому угруповання всіма силами створювало в ізраїльських розвідслужб враження, що в нападі воно не зацікавлене та займається внутрішніми проблемами в Секторі Газа.

Він запевнив, що "Хізбаллу" й союзників ХАМАСу в інших ісламістських угрупованнях, а також Іран, Туреччину й Росію було повідомлено про операцію терористів вже після її початку. "Година Х трималася у повній таємниці. Про неї знало обмежене коло лідерів ХАМАСу, яких можна було перелічити по пальцях", — заявив Барака.

При цьому член політбюро терористичної організації визнав і пряму, і опосередковану допомогу їй як з боку Тегерану, так і з боку Москви. Він підкреслив, що ХАМАС вважає своїми союзниками тих, хто підтримує його "боротьбу" грошима і зброєю.

"Іран надає нам гроші й зброю. Є також "Хізбалла", арабські й ісламські народи, які підтримують нас політично. І навіть Росія співчуває нам, — сказав Барака. — Росіяни надіслали нам повідомлення зранку 7 жовтня. Росія радіє, що Америка вплутується в Палестину. Це полегшує тиск на росіян в Україні. Тож ми не одні на полі бою".

Він також повідомив, що на території Сектора Газа є, зокрема, заводи з виробництва автоматів Калашникова і куль до них, а головне — російська ліцензія на це виробництво у Секторі.

Наприкінці жовтня слова Алі Бараки підтвердив в інтерв’ю єгипетському телеканалу голова політбюро ХАМАСу Халед Машаль: "До вашого відома, Росія виграла від цього, тому що ми відволікли американців від неї і від України. Росіяни сказали нам: те, що відбулося 7 жовтня, буде викладатися у військових школах. І Китай сприйняв цю атаку як вражаючий випадок".

Непристойний крок

Одразу після нападу ХАМАСу в російському МЗС заявили, що Москва має намір зберегти зв’язки з терористичною організацією — "як для того, щоб відновити безпеку, так і для того, щоби просунути питання про звільнення заручників".

Ксенія Свєтлова нагадала, що у зовнішньополітичному відомстві РФ приймали лідерів ХАМАСу вже 2006 року, тільки-но він встановив свою владу в Секторі Газа. Тоді дипломати пояснювали журналістам цей крок таким чином: мовляв, для Росії "важливо мати нормальні відносини зі всіма важливими гравцями на Близькому Сході".

Тож нічого нового не відбулося, коли 26 жовтня минулого року в Москві приземлився літак із делегацією членів політбюро ХАМАСу на чолі з його головою Мусою Абу Марзуком. Про це тоді повідомила спікерка МЗС РФ Марія Захарова, назвавши терористичну організацію "палестинським рухом".

Така позиція Захарової не стала дивиною: напередодні у генпрокуратурі РФ заявили, що для визначення ХАМАСу як терористичної організації немає юридичних підстав. Нагадаємо, терористичною організацією його визнано в США, Канаді, Японії, країнах Євросоюзу та самому Ізраїлі. Його діяльність заборонено в Іорданії та Єгипті.

Сама спікерка МЗС РФ після 7 жовтня 2023 року неодноразово критикувала "деякі політичні сили на Заході, котрі нездатні домогтися ухвалення резолюції Радбезу ООН про припинення вогню й умиротворення регіону". Вона також щоразу повторювала брехливі дані підконтрольного ХАМАСу Міністерства охорони здоров’я в Секторі Газа, стверджуючи, що там загинули тисячі дітей. "Кожні десять хвилин в Секторі Газа помирає дитина", — казала Захарова.

А її керівник, голова МЗС РФ Сергій Лавров заявив тоді ж в інтерв’ю білоруській інформагенції "Балта": "Бомбардування Ізраїлем Сектора Газа суперечать міжнародному праву. Якщо Сектор Газа буде зруйновано, і два мільйони мешканців буде депортовано, як пропонують декотрі політики в Ізраїлі та за кордоном, це стане катастрофою на десятиліття, якщо не на сотні років".

У ХАМАСі 26 жовтня повідомили, що його делегація зустрілася з високопоставленими чиновниками російського уряду і "високо оцінила позицію президента Росії та його дипломатичні зусилля".

МЗС Ізраїлю оголосило протест проти такої "теплої зустрічі" в Москві. У заяві відомства було сказано: "ХАМАС — це терористична організація, гірше, аніж ІДІЛ. Руки представників ХАМАСу залиті кров’ю більш ніж 1400 ізраїльтян, яких було зарізано, вбито, страчено й спалено. Чиновники ХАМАСу несуть відповідальність за викрадення 224 ізраїльтян, зокрема немовлят, дітей, жінок та людей похилого віку" (уточнимо: на сьогодні Армія оборони Ізраїлю підтвердила, що 7 жовтня терористи захопили у заручники 253 людини; з них досі у полоні перебувають 130 людей, серед них 19 жінок, 111 чоловіків и двоє дітей, — ред.).

У МЗС Ізраїлю додали: "Ізраїль розглядає запрошення чиновників ХАМАСу до Москви як непристойний крок, який свідчить про підтримку тероризму й легітимізує звірства терористів. Ми закликаємо російський уряд негайно вигнати їх".

Колишній голова ізраїльської військової розвідки Амос Ядлін заявив тоді: "Росія, по суті, підтримує наших ворогів".

"Відійти убік і спостерігати, як розгортається хаос"

На початку листопада видання Bloomberg із посиланням на власні джерела опублікувало матеріал, в якому стверджувалося: розлом між Ізраїлем та Росією посилився у Сирії.

Якщо починаючи з 2015 року, коли Росія втрутилася у війну в Сирії, вона координувала свої дії з Ізраїлем, аби запобігти зіткненню своїх сил з ізраїльськими, то після жовтня минулого року Ізраїль не вважає за потрібне попереджати Кремль про власні атаки проти терористичних проксі на території Сирії, повідомило видання.

війна у Сирії

Фото: picture-alliance/Xinhua/A. Safarjalani

"Щобільше, існує небезпека, що Сирія стане новим фронтом у війні між Ізраїлем і ХАМАСом, а це ситуація, котрій США та регіональні союзники Ізраїлю намагаються усіма силами запобігти", — писав Bloomberg. Журналісти процитували спецпосланця ООН в Сирії Гейра Педерсена, який заявив, що "це вже не просто ризик, а підпалений гніт".

Вони також навели приклади: 30 жовтня ізраїльські військові літаки атакували військову базу в південній сирійській провінції Дар’я. За п’ять днів перед тим Ізраїль вдарив по складу зброї на великій сирійській базі на півдні країни, де разом зі службовцями сирійської армії базуються іранські офіцери та бойовики "Хізбалли", а також вивів з ладу радари. За даними американських журналістів, в результаті цього удару загинуло більше десяти сирійських солдат та офіцерів. 

Сирійські військові визнали факт обох атак, і джерела видання стверджували, що Російську Федерацію Ізраїль про них не попереджав. Крім того, в жовтні минулого року Ізраїль кілька разів завдавав удари по двох основних сирійських аеродромах в Дамаску та Алеппо, виводячи з ладу злітно-посадкові смуги й змушуючи цивільні літаки йти на посадку на російській авіабазі Хмеймім у Сирії.

Bloomberg нагадав: координуючи свої дії в Сирії з Ізраїлем, Володимир Путін також обіцяв Біньяміну Нетаньягу, що не дозволить Ірану та "Хізбаллі" закріпитися на південному заході Сирії, навпроти Голанських висот.

"Однак після того, як Росія ввела свої війська в Україну в 2022 році, вона посилила свій союз з Іраном, і це загострило відносини з Ізраїлем, — писало видання. — Війна проти ХАМАСу, підтримуваного Іраном, а також глибока співпраця між Ізраїлем і США ще більше віддалили Єрусалим та Москву один від одного".

Зрозуміло, що обіцянка Путіна залишилась невиконаною — після 7 жовтня сотні бойовиків терористичних організацій-іранських проксі, що базуються в Сирії, перемістилися якомога ближче до кордону з Ізраїлем. Голова сирійської програми вашингтонського аналітичного центру Інституту Близького Сходу Чарльз Лістер сказав журналістам: "Росія дуже радіє можливості відійти убік та спостерігати за тим, як розгортається хаос".

Справжній єврейський погром

За три дні після візиту ХАМАСу до Москви, 29 жовтня, сталося те, що вразило не тільки ізраїльтян, а й людей у всьому світі. В соцмережах того вечора багато писали: якщо 7 жовтня наочно продемонструвало світу, що таке Холокост, то події 29 жовтня в аеропорту Махачкали Дагестанської республіки РФ змалювали йому, як вигляд має справжній єврейський погром.

Зранку того дня в дагестанських пабліках та соцмережах почали поширювати заклики до мешканців зібратися ввечері біля аеропорту, щоб зустріти "непроханих гостей" — пасажирів літака авіакомпанії RedWings, який летів з Тель-Авіва та мав о 19:00 за місцевим часом приземлитися в Махачкалі.

Приблизно за годину до приземлення літака натовп молодчиків, які зібралися біля входу в аеропорт, скандував: "Смерть євреям!". Щобільше, вони почали зупиняти автомобілі, які виїздили з парковки аеропорту, і перевіряти їх на наявність усередині людей з громадянством Ізраїлю. У пабліках тим часом закликали відстежувати всі автомобілі до пунктів їхнього призначення, щоб ідентифікувати всіх, хто прилетів того вечора до Махачкали.

Махачкала

Скріншот з відео

Російська поліція, котра за лічені секунди "скручує" громадян, які самотньо стоять із плакатами або покладають квіти до стихійних меморіалів, цього разу не чинила жодного спротиву "активістам" — такою мірою, що "у пошуках євреїв" вони почали перевіряти й автозаки, а опісля просто увірвалися до будинку аеропорту й вибігли на злітно-посадкову смугу.

Літак авіакомпанії RedWings з 15-ма громадянами Ізраїлю на борту (решта 30 пасажирів цього рейсу мали паспорти РФ) був змушений здійснити посадку на запасному аеродромі. Громадян Ізраїлю, як потім повідомили у МВС РФ, взяли під охорону і опісля евакуювали до Москви спецрейсом — всі вони, за виключенням одного, летіли до столиці РФ, в Махчкалі у них мала бути пересадка.

Рада національної безпеки та МЗС Ізраїлю зібрали того вечора екстренні засідання. У канцелярії Біньяміна Нетаньягу заявили: "Ми дуже серйозно ставимося до будь-якого інциденту, під час якого намагаються заподіяти шкоду ізраїльтянам".

У спільній заяві Ради нацбезпеки та МЗС Ізраїлю було сказано: "Ізраїль очікує, що російські правоохоронні органи захистять безпеку всіх ізраїльських громадян та євреїв, де б вони не перебували, і будуть діяти рішучо проти учасників безладів й дикого підбурювання, спрямованого проти євреїв та ізраїльтян".

Президент України Володимир Зеленський того вечора заявив: "Жахливі відео з російської Махачкали, де розлючений натовп увірвався до аеропорту у пошуках громадян Ізраїлю, — це частина масово поширеної в Росії культури ненависті до інших народів, яку пропагують державне телебачення, експерти і влада".

Зеленський нагадав, що голова російського МЗС Сергій Лавров та сам Володимир Путін неодноразово дозволяли собі антисемітські висловлювання, а для російських пропагандистів риторика ненависті — це їхня рутина.

"Навіть нинішня ескалація на Близькому Сході спровокувала антисемітські заяви російських ідеологів, — сказав президент України. — Російський антисемітизм та ненависть до інших народів глибоко вкорінені. Ненависть — це те, що підштовхує до агресії й терору".

30 жовтня ізраїльске видання Ynet опублікувало розповідь пасажира злощасного літака — 26-річного Шмуеля, який прилетів у Дагестан до своєї нареченої. Він розповів, що, коли молодчики увірвалися до аеропорту, пасажири літака вже стояли в черзі на паспортний контроль. Поліції довелося терміново евакуювати їх в автобус, який повіз їх назад до літака.

"Ми бачили, як люди бігли злітно-посадковою смугою услід за нашим автобусом та жбурляли у нього каміння. Всередині були діти, вони кричали, — розповів Шмуель. — Одне каміння потрапило в скло, посипалися уламки, поранили дівчинку. Я не знаю, ізраїльтянка вона чи росіянка. Було дуже страшно. Водій автобусу намагався врятувати нас, але поліцейські, які були там, нічого не робили".

Кінець-кінцем нападники увірвалися до автобусу, почали ходити від одного пасажира до іншого і питали в них, мусульмани вони чи євреї. "Я сказав, що я мусульманин, тому що мені було до смерті страшно, — розповів Шмуель. — Велика вдача, що всі ізраїльтяни в цьому автобусі розмовляли російською. Кількох вони просили показати паспорти. Я не знаю російської, але один ізраїльтянин допоміг мені. Це було жахливо, я відчував себе безпорадним".

За словами Шмуеля, евакуювали пасажирів цього рейсу, стріляючи у повітря, щоб розігнати натовп, "просто як у бойовику", а потім відвезли їх на військову базу, де вони ночували в очікуванні спецрейсу на Москву. 

"Ляльководи" Путіна та "київський режим" Захарової

Наступного дня Володимир Путін провів нараду у зв’язку з подіями в Махачкалі. На ній він заявив, що за погромом "стоять українські спецслужби, якими керують зі Сполучених Штатів".

"Вони використовують ситуацію на Близькому Сході для розколу Росії, застосовуючи найрізноманітніші засоби та витончені технології інформаційної агресії, — сказав Путін. — Ті, хто стоїть за конфліктом, будуть використовувати його, щоб зіштовхувати людей по всьому світі. У цьому мета геополітичних ляльководів".

Президент РФ пожалівся, що саме американці "дискредитують та піддають цькуванню" країни, які наполягають на негайному припиненні вогню в Секторі Газа: "Навіть ООН піддається цькуванню".

Путін додав: "Потрібно розуміти, де коріння зла. Де той павук, який намагається обплутати своїм павутинням увесь світ, використовуючи обдурених людей на території України. Події в Махачкалі інспіровано через соцмережі, не в останню чергу з території України за допомогою західних спецслужб".

А спікерка МЗС РФ Марія Захарова заявила: "Ключову роль у деструктивній акції в аеропорту Махачкали було відведено злочинному київському режиму, котрий діяв руками запеклих русофобів, що засіли там". Вона повідомила, що реакція Володимира Зеленського на погром в Махачкалі не лишила сумнівів: "інформаційна диверсія, здійснена київським режимом, має скоординований характер" і "спрямована на підрив гармонійного розвитку й етноконфесійної єдності народу Російської Федерації".

Марія Захарова

Речниця МЗС РФ Марія Захарова

За словами Захарової, її звинувачення цілком логічні: "Київський режим на даний час максимально зацікавлений у дестабілізації ситуації в Росії та її дискредитації на міжнародній арені на фоні згасаючої уваги світової спільноти до кризи навколо України".

Розмова з головою змії

10 грудня прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу залишив засідання кабінету міністрів, щоб провести телефонну розмову з Володимиром Путіним. Вони спілкувалися приблизно 50 хвилин.

У канцелярії ізраїльского прем’єра згодом повідомили: Нетаньягу висловив Путіну невдоволення позицією стосовно Ізраїлю представників РФ в ООН та на інших міжнародних майданчиках, а також "різку критику небезпечної співпраці між Росією та Іраном".

Як повідомили в канцелярії, Нетаньягу сказав Путіну: будь-яка держава, яка постраждала б від атаки, подібної до атаки ХАМАСу 7 жовтня, діяла б набагато жорсткіше, аніж діє Ізраїль. Що саме відповідав Путін на закиди Нетаньягу, жодне з російських ЗМІ не повідомило.

Російський "Інтерфакс" повідомив, що під час розмови "в центрі уваги була гостра ситуація в зоні палестино-ізраїльского конфлікту, зокрема катастрофічна гуманітарна ситуація в Секторі Газа". Агентство запевнило: "Володимир Путін підтвердив принципову позицію неприйняття й засудження тероризму у всіх його проявах. Разом з тим вкрай важливо, щоб протидія терористичним загрозам не призводила до настільки тяжких наслідків для цивільного населення".

Та в той само день голова МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що напад ХАМАСу на Ізраїль "відбувся не на порожньому місці" й що "неприйнятно використовувати теракт проти Ізраїлю для колективного покарання мешканців Гази".

Наступного дня посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук розкритикував сам факт телефонних перемовин між Біньяміном Нетаньягу та Володимиром Путіним, попри те, що ізраїльский прем’єр відчитав російського президента.

"Важливо підкреслити: коли прем’єр-міністр Ізраїлю веде бесіду з президентом Росії, це розмова між головою демократичної країни та головою змії, яка несе очевидну й відчутну небезпеку для усього вільного світу", — заявив Корнійчук.

Посол України в Ізраїлі додав: "Лицемірство в словах Путіна жахливе — він насмілюється проповідувати Нетаньягу про "катастрофічну гуманітарну ситуацію в Секторі Газа" та заявляти, що "важливо, щоб боротьба з тероризмом не призвела до серйозних наслідків для цивільного населення". Він каже про це після того, як сам очолив геноцид проти невинних громадян України!".

На думку Корнійчука, Ізраїль та Україна нині перебувають "на передньому краї світової війни проти осі зла, очолюваної Росією та Іраном", а тому Ізраїль має більш тісно співпрацювати з Україною.

"Я впевнений, що Ізраїль буде тепер більш проукраїнськи налаштованим — не лише громадяни й суспільство, але й уряд, — сказав Корнійчук. — Оскільки абсолютно об’єктивно видно позицію Росії, яка неодноразово висловилася на підтримку ХАМАСу та всіх іранських проксі, які проявилися у цьому масштабному теракті проти держави Ізраїль".

Замість висновків: "сірники у полум’я"

Про те, що головні бенефіціари нападу ХАМАСу на Ізраїль — це Росія та Іран, неодноразово говорив і президент України Володимир Зеленський. На початку листопада в інтерв’ю американському каналу NBC він сказав: "Ми сьогодні дивимося на цю ситуацію як на щось нове. А це абсолютно не нова ситуація. Це полум’я, яке вже десятиліттями палає між Ізраїлем і Палестиною. І в це полум’я іноді кидають сірники. Я впевнений, що за спонсоруванням ХАМАСу стояла Росія й стояв Іран. І це потрібно визнати. Я б ще назвав Північну Корею. Нещодавно ми бачили, скільки на території Сектора Газа було знайдено північнокорейської зброї".

Таким само чином президент України пояснив безпрецедентне зростання антисемітизму у світі після 7 жовтня: "Це те, чого бажали Росія та Іран. Я вважаю, саме цього. І вони добре знають, як це працює. Світ уже бачив це під час Другої світової війни. Іноді люди навіть не розуміють, що таке антисемітизм. Просто це полум’я, у яке, ще раз підкреслюю, кинули сірники. Вони розуміли, як це може поширитися. Росія завжди це робила в Україні — вони бомбардували Бабин Яр".

На думку Володимира Зеленського, світ має негайно звернути увагу на ці дві держави, "котрі стоять за будь-якою хвилею, і будуть стояти за наступною хвилею: антисемітизм, зіткнення на релігійному ґрунті. Їм все одно. Росія та Іран зацікавлені в дестабілізації світу".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Статті, 28.03.2024 18:00