Фото: ДПСУ

Заступник міністра запевнив, що Україна виконала всі заходи для розблокування кордону з Польщею

Усі заходи щодо розблокування кордону з Польщею були виконані Україною. Щодо цих кроків раніше були домовленості з Європейською комісією та Варшавою.

Таку заяву в ефірі телемарафону зробив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач. За його словами, у питанні блокади кордону вже є зрушення, оскільки було відкрито пункт пропуску "Угринів — Долгобичув".

"Окрім цього, згідно з останніми домовленостями з Європейською комісією та польським урядом, ми напрацювали низку заходів, які мали б фактично задовольнити протестувальників та зупинити протест. Фактично ці заходи всі виконані", — сказав посадовець.

Деркач також запевнив, що Україна технічно готова до відкриття нових смуг для порожніх транспортних засобів у системі "єЧерга", що було обіцяно раніше. Це можливо лише у разі відкриття кордону.

За словами заступника міністра, 4 грудня було засідання Ради з питань транспорту, торгівлі та енергетики у Єврокомісії, на якому, зокрема, було обговорено питання блокади кордону Польщі з Україною.

"Більшість держав Євросоюзу виступили за підтримку України. Фактично кожна країна виступила із засудженням протестів, що відбуваються на українсько-польському та українсько-словацькому кордонах, що призводить до економічної шкоди для всього ЄС і точно не допомагає Україні виграти війну. Тому були гучні заяви від деяких країн ЄС та від ЄК про негайні заходи для польського уряду", — додав Деркач.

Блокада польських перевізників пунктів пропуску з Україною

Польські перевізники з 6 листопада загальмували рух вантажівок через пункти пропуску "Корчова — Краківець", "Гребенне — Рава-Руська" та "Дорогуськ — Ягодин". Поляки вимагають повернення дозволів на вантажоперевезення в межах ЄС для українських транспортних компаній, тобто скасування так званого транспортного безвізу, який впровадили в червні 2022 року.

З 23 листопада поляки також почали блокувати вантажівки в пункті пропуску "Медика — Шегині". Через такі дії польської сторони Україна зіткнулася з проблемою постачання пального. До того ж в уряді України кажуть,  що блокування руху вантажівок через кордони знижує рівень продовольчого експорту.

Нагадаємо, напередодні з'явилися інформація, що польські протестувальники можуть заблокувати ще два пункти пропуску на кордоні: йдеться про "Устилуг — Зосин" і "Нижанковичі — Мальховіце".

Раніше повідомлялось, що у Польщі домовилися про кроки для часткового зняття блокади кордону. Міністр інфраструктури Алвін Гаядхур зустрівся з польськими перевізниками, які блокують чотири пункти перетину кордону з Україною.

Також 1 грудня українські водії оголосили голодування. Щоправда, після домовленостей з українськими дипломатами та представниками протестувальників все ж погодилися його призупинити.

2 грудня стало відомо, що Польща посилить контроль, який здійснюється на кордоні з Україною. Це була одна з вимог перевізників, які блокують пункти пропуску.

Варто відзначити, що лише за листопад державний бюджет України недоотримав 9,2 мільярда гривень. Це сталось через блокаду кордонів у країнах, що межують з нашою державою.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 04.12.2023 19:22