Фото: МЗС

Чому затягується процес передачі Україні сучасних систем ППО: відповідь Кулеби

Країни, на території яких розташовані американські системи протиповітряної оборони Patriot, повинні висловити готовність передати їх Україні. У такому разі вони були б на озброєнні Сил оборони за декілька тижнів.

Таку заяву зробив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ефірі ТСН.

Посадовець наголосив, що тема протиповітряної оборони для України — найгарячіша від початку повномасштабної війни. Президент Зеленський поставив завдання на всіх рівнях "пробивати" Patriot для захисту українського неба. 

"Усі батареї Patriot залежать від рішення США. Це американська система. Ми достеменно знаємо, де і що розташоване. Вже йдуть активні переговори по двох батареях Patriot і по одній батареї SAMP-T. І якби зараз була готовність країн, де вони розташовані, їх нам передати, то це було б питання тижнів", — запевнив Кулеба.

Дипломат також заявив, що у розмовах із західними колегами висловлює згоду, на всі умови, які дозволять захистити небо над Україною від атак Російської Федерації.

"Коли ми сидимо за зачиненими дверима то я всім партнерам кажу: "Дорогі мої, що завгодно — хочете в оренду, давайте в оренду. Хочете, щоб він [Patriot] прикривав ваш кордон, давайте так, але дайте", — зазначив очільник МЗС. 

Кулеба переконаний, що "бунт" Європарламенту, який відмовився фінансувати Раду ЄС, поки країни Євросоюзу не дадуть Україні додаткових систем Patriot, був підсумком активної роботи Києва.

"Це ми розбудили усі політичні сили [в Європарламенті]. Ми підняли таку хвилю, люди ж читають газети. Вони бачать, що відбувається, вони бачать, що просить Україна і вони думають, а що я можу зробити, щоб допомогти Україні. Ще три тижні тому ніхто крім України не говорив, що нам потрібні нові системи. Ми кудись кричали, і це все розчинялося в повітрі", — додав Дмитро Кулеба.

Нагадаємо, 10 квітня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що його команда виявила понад 100 доступних Patriot — у деяких сусідніх країнах є більше однієї батареї, яка охороняє порт чи аеродром. Україні потрібно 25 таких систем, щоб створити повний повітряний щит над Україною, але Кулеба спочатку зосереджений на тому, щоб якнайшвидше отримати сім. За його словами, це дозволить охопити найбільші міста України й залишити хоча б одне вільне, щоб бути ближчим до поля бою, де російська авіація завдає ударів по українських військах на землі, використовуючи керовані бомби.

Додамо, 11 квітня Європарламент відмовився ухвалювати рішення щодо фінансування ради ЄС. Причина — неспроможність країн Євросоюзу забезпечити Україну додатковими системами Patriot.

Своєю чергою речник Повітряних сил Збройних сил України Ілля Євлаш заявив, що Україні для повного захисту неба від комбінованих повітряних атак країни-агресорки Україні необхідно 25 систем Patriot.

Раніше повідомлялось, що Україна отримає від Німеччини ще одну пускову установку до системи протиповітряної оборони Patriot. Це пов'язано з посиленням російських ударів по території України.

Також Дмитро Кулеба заявляв, що системи протиповітряної оборони Patriot, які розташовані в Польщі, можуть прикрити західні області України. Такий розвиток подій розглядають союзники нашої держави.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.04.2024 23:59