Фото: theinsider.ua

Справи Майдану: екс-начальник "Беркута" з Криму піде під суд

Працівники Державного бюро розслідувань передали до суду справу щодо колишнього заступника командира полку — начальника штабу Полку міліції особливого призначення "Беркут" ГУ МВС України в Автономній Республіці Крим. Його обвинувачують в організації застосування сили проти активістів Майдану.

Як повідомляє прес-служба ДБР, у лютому 2014 року обвинувачуваний організував незаконне злочинне перешкоджання проведенню зборів та мітингів у Маріїнському парку у Києві. 

У ДБР зазначають, що "беркутівці", які виконували його наказ, застосували до мітингувальників надмірну фізичну силу та спецзасоби, що призвело до заподіяння тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості учасникам акцій протесту. У відомстві додають, що внаслідок неправомірних дій спецпризначенців "Беркуту" постраждало 117 людей, які брали участь в акції протесту в центрі Києва.

Щодо обвинуваченого здійснювалося спеціальне досудове розслідування, оскільки він переховується від правосуддя на тимчасово окупованій території України, а саме у тимчасово окупованому Криму. Слідство зазначає, що після захоплення півострова він обіймав посаду командира так званого російського спеціального загону швидкого реагування "Собр".

У прес-службі додали, що колишній правоохоронець обвинувачується, серед іншого, в організації незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, вчиненому службовою особою на виконання явно злочинного наказу, за попередньою змовою групою осіб, із застосуванням фізичного насильства (ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 41, ст. 340; ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 27 ч. 4 ст. 41, ч. 2 ст. 365; ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 41, ч. 2 ст. 121 Кримінального кодексу України).

Нагадаємо, що декілька днів тому працівники Державного бюро розслідувань завершили досудове розслідування щодо колишнього начальника управління Міністерства внутрішніх справ України в Черкаській області, який причетний до розгону протестувальників під час Революції Гідності. Обвинувальний акт теж скеровано до суду.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 05.04.2024 00:18