Фото: Freepik

Долар подешевшає після вихідних: який курс НБУ встановив на 1 квітня

Національний банк України різко знизив офіційний курс долара. Єдина європейська валюта також впала у ціні.

Про це свідчать дані на сайті регулятора.

Так, на понеділок, 1 квітня, регулятор встановив офіційний курс долара на рівні 38,99 гривні за один долар. Офіційний курс станом на п'ятницю становив 39,22 гривні за один долар. На готівковому ринку курс впав на 5 копійок — 39,45 гривні за долар.

У понеділок офіційний курс гривні до євро становитиме 42,16. У п'ятницю, 29 березня, офіційний курс гривні до євро становив 42,36.

Курс валют на 1 квітня

Курс валют на 1 квітня

Відомо, що у державному бюджеті на 2024 рік прогнозований середньорічний курс долара закладено на рівні 40,7 гривні. Інфляцію закладено на рівні 9,7% проти 28% у 2023 році.

Раніше експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин в інтерв'ю TrueUA пояснював, що від того, коли Україна отримає макроекономічне фінансування, залежить майбутній курс долара. Також терміни фінансування відобразяться на здатності держави виконувати свої соціальні функції. Економіст наголосив, що "на сьогодні ми є заручниками термінів отримання макроекономічної допомоги".

Нагадаємо, НБУ розглядає можливість прив'язки гривні до євро замість долара. Це пов'язано зі зростанням попиту на євро при здійсненні валютних операцій, на який припадає майже 50% безготівкових операцій. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 29.03.2024 17:13