Фото: "Укрінформ"

Допомога від країн "Рамштайну": скільки коштів отримала Україна за два роки великої війни

Міністр оборони Сполучених Штатів Америки Ллойд Остін заявив, що за два роки повномасштабного вторгнення Росії країни Контактної групи з питань оборони України виділили 88 мільярдів доларів військової підтримки для нашої держави. 

Про це повідомляє "Укрінформ".

Відповідну заяву Остін зробив за підсумками засідання Контактної групи на авіабазі "Рамштайн" у Німеччині. 

"Упродовж майже двох років ця Контактна група виділила понад 88 мільярдів доларів на допомогу Україні у сфері безпеки", — зауважив Остін.

За словами очільника Пентагону, наразі учасники "Рамштайну" зосереджуються на двох ключових напрямах: забезпечення негайних потреб ЗСУ на полі бою та надання допомоги для довгострокової перспективи. Він також зауважив, що підтримка України має "вирішальне значення" для США. 

"По-перше, ми працюємо разом, щоби забезпечити негайну підтримку українських військ, а по-друге, ми наполегливо працюємо з керівництвом України, щоби спланувати довгострокову оборону та стримування", — наголосив Остін.

До того ж міністр оборони США зазначив, що довгострокова підтримка України ґрунтується на зусиллях Коаліцій спроможностей, які прямовані на те, аби допомогти нашій державі створити надійну бойову міць.

"Коаліції спроможностей допоможуть і дозволять друзям України координувати спільну підтримку впродовж багатьох років. Вони створюють послідовний, оперативний і стійкий підхід до безпеки України в майбутньому", — зазначив Остін.

Очільник оборонного відомства США додав, що 19 березня провів перше засідання керівної групи Коаліцій спроможностей, у ході якого було обговорено досягнутий прогрес та скоординовано подальші кроки для розв'язання ключових питань. Крім того, Остін висловив подяку за спільну роботу представникам Данії, Естонії, Франції, Німеччини, Ісландії, Італії, Латвії, Литви, Люксембургу, Нідерландів, Норвегії, Польщі й Великої Британії.

"Вони активізувалися, щоб очолити Коаліції спроможностей та залучити ресурси й персонал до виконання цього критично важливого завдання. Їхнє лідерство є свідченням єдності та рішучості зустрічі "Рамштайн" сьогодні", — наголосив глава Пентагону.

Нагадаємо, раніше радник Білого дому з питань комунікацій у сфері національної безпеки Джон Кірбі заявив у неділю, що, оскільки в українських військових закінчуються боєприпаси на Донбасі, то вони відходять на другу та третю лінії оборони. Тому зволікати з наданням допомоги більше не можна.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.03.2024 19:09