Аарон Халіва. Джерело: middle-east-online.com

Голова ізраїльської військової розвідки подав у відставку: яка причина

У понеділок, 22 квітня, голова військової розвідки Ізраїлю Аарон Халіва подав у відставку через невдачі, пов'язані з безпрецедентною атакою ХАМАС 7 жовтня 2023 року.

Про це пише Associated Press, посилаючись на ізраїльських військових. За їхніми словами, він став першим високопосадовцем, який пішов з посади після нападу ХАМАС, через який загинули 1,2 тисячі людей та близько 250 — були взяті в полон.

"Управління розвідки під моїм керівництвом не витримало покладеного на нас завдання. Я ношу цей чорний день із собою відтоді, день за днем, ніч за ніччю. Жахливий біль війни я пронесу з собою назавжди", — написав Халіва у заяві про звільнення, яку надали військові.

Видання зазначає, що відставка генерал-майора "може стати основою для нових відставок серед вищого керівництва безпеки Ізраїлю через атаку ХАМАС". Проте час відставки залишається неясним, оскільки Ізраїль все ще бореться з ХАМАС у Газі та з ліванським угрупованням Хезболла на півночі.

"Деякі військові експерти заявили, що відставка в той час, коли Ізраїль воює на кількох фронтах, є безвідповідальною і може бути витлумачена як ознака слабкості", — пише видання.

Своєю чергою лідер ізраїльської опозиції Яір Лапід прийняв відставку голови військової розвідки Ізраїлю, заявивши, що вона була "виправданою та гідною".

"Було б доцільно, щоб прем’єр-міністр Нетаньяху зробив те саме", — написав він мережі у X.

Варто зазначити, що голова ізраїльської військової розвідки Аарон Халіва минулого року взяв на себе відповідальність за невдачі, що дозволили ХАМАС здійснити напад на Ізраїль.

Нагадаємо, що, за інформацією CNN, рішення Ізраїлю завдати удар по Ірану у відповідь на нещодавній обстріл, у ніч на 17 квітня, не підтримали у США, адже це може призвести до ескалації конфлікту в регіоні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 22.04.2024 14:27