Фото: росЗМІ

Лавров першим з російських високопосадовців заявив про намір Путіна захопити Харків, — ISW

Міністр закордонних справ країни-агресорки Сергій Лавров став першим російським високопосадовцем, який прямо заявив про намір Кремля захопити українське місто Харків.

Про це повідомив американський Інститут вивчення війни (Institute for the Study of War).

Аналітики зауважили, що під час інтерв'ю пропагандистським радіостанціям 19 квітня очільник закордонних справ РФ наголосив, що Харків — це місто, яке "грає не останню роль" тієї "санітарної зони", яку Путін намагається утворити в прилеглих до РФ територіях України.

"Путін про це дуже чітко сказав, відповідаючи на питання: "Як зробити так щоб убезпечити наші землі?". Він сказав: "Ну, треба відсувати, відсувати цю лінію, з якої вони (українці, — ред.) можуть по нас бити". Я так розумію, Харків тут грає не останню роль", — сказав Лавров.

На думку фахівців ISW, заяви Лаврова свідчать про те, що Росія, ймовірно, використовуватиме ідею постійної зміни демілітаризованої "санітарної зони", щоб виправдати російські наступальні операції "все далі й далі вглиб України".

Крім того, аналітики зауважили, що російські пропагандисти також закладають інформаційну основу для виправдання російських ударів і майбутньої наступальної операції на Харків під приводом захисту російських громадян.

"ISW продовжує вважати, що російська наступальна операція із захоплення міста Харкова була б надзвичайно амбітним заходом, який створив би значні проблеми як для російських сил, відповідальних за ці зусилля, так і для ширшої російської кампанії в Україні. ISW також вважає, що військова допомога США є життєво важливою для здатності України захистити себе, включно з Харковом, від будь-якої наступальної операції Росії влітку", — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський заявляв, що Харків залишається "бажаною ціллю" для росіян. Проте місто надійно захищене від сухопутного вторгнення російських військ.

Своєю чергою екс-керівник Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж заявив, що російська армія перейшла від спроб широкомасштабного наступу в шести операційних районах до наступальних операцій на трьох напрямках. Там вони зосередили ударні сили та нові резерви.

Також головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський заявив, що вище російське воєнне керівництво поставило задачу своїм військам захопити Часів Яр до 9 травня. Україна посилює свої бригади в цьому районі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.04.2024 23:03