Валерій Залужний. Джерело: Facebook

Не лише Залужний: послами України можуть стати ще кілька військових, — ЗМІ

Послами України можуть стати ще кілька військових, а не лише колишній головнокомандувач Збройних сил України генерал Валерій Залужний. Проте є проблеми з їхнім звільненням з військової служби.

Про це пише Forbes Ukraine, посилаючись на джерела в уряді.

Зазначається, що Україна ще у 2023 році погодила послом в Угорщині викладача та військовослужбовця-добровольця Федора Шандора. Київ отримав згоду Будапешта, проте посол досі не почав виконувати обов'язки на новій посаді. Причина — юридична. 

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у січні цього року пояснював "Радіо Свобода", що є великі проблеми зі звільненням Шандори з військової служби. Проте  посадовець додав, що уже незабаром він зможе обійняти посаду посла.

Військових складно звільнити з військової служби під час воєнного стану в країні. Для цього є лише чотири підстави: обвинувальний вирок, досягнення граничного віку, висновок військово-лікарської комісії про непридатність або сімейні обставини.

Як пише Forbes Ukraine, МЗС шукає кандидатів на дипломатичні посади у всіх сферах, зокрема у військовій.

"Люди, які захищали країну зі зброєю, здатні посилити голос України та захищати інтереси держави за кордоном. Також вони можуть з власного досвіду доносити до іноземців правду про розв’язану Росією загарбницьку війну", — зазначають у відомстві.

Нагадаємо, що 7 березня президент України погодив кандидатуру Валерія Залужного на посаду Надзвичайного і Повноважного посла України в Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії. Міністерство закордонних справ України спрямувало британській стороні відповідний запит на агреман.

Додамо, 9 березня українські ЗМІ з посиланням на свої джерела в Міністерстві оборони України заявили, що колишнього головнокомандувача Збройних сил України генерала Валерія Залужного та колишнього начальника Генерального штабу генерал-лейтенанта Сергія Шапталу звільнено з військової служби. Це відбулося за станом здоров’я.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 13.03.2024 21:11