Колаж TrueUA

Обережно, літакопад триває. Де у росіян найбільше "палало" цього тижня

Тиждень, що минає, ознаменувався "святковими" падіннями рашистських літаків — вони вже не піднімуться в повітря та більше нікому не загрожуватимуть. Ну, і як же, звичайно, без вогнів і феєрверків у Росії та на окупованих територіях.

Про те, де найбільше "підгорало" та "пекло" в рашистів, — у тижневому огляді (19.02.2024 — 25.02.2024) від TrueUA.

"Ашки", "сушки" й інше залізяччя

"Відчайдушна" російська авіація "страх втратила", підлітаючи в зону досяжності українських сил, а нашим бійцям цього тільки й треба: влучні постріли — і ніхто нікуди вже не летить.

У п’ятницю, 23 лютого, ввечері, українські військові збили російський літак А-50 над акваторією Азовського моря.

"Баян, ТЬІ гдє?" А-50 із позивним "Баян" долітався! Вітаю окупантів "С Днем защитника отечества"! Святкувати треба вдома, і так, щоб Баян не порвати! Дякую Головному управлінню розвідки та усім, хто забезпечив результат! Працюємо далі!" — іронічно прокоментував черговий приклад рашистського літакопаду командувач Повітряних сил Збройних сил України Микола Олещук.

Деякі російські блогери у перші хвилини після інциденту заволали про так званий "дружній вогонь", мовляв, випадково підстрелили свої ж. Однак українські джерела одразу розпочали стверджувати, що це була спільна операція Повітряних сил і Головного управління розвідки Міністерства оборони України. Офіційні особи вже підтвердили це.

Найприкріше для окупантів те, що збили цю "ашку" не потужною західною зброєю, а ще з радянського зенітно-ракетного комплексу С-200, який українські умільці модернізували під умови нинішньої війни.

Головне управління розвідки оприлюднило перехоплення розмови екіпажу російського винищувача Су-35, який супроводжував збитий літак А-50У. Останній зліт А-50У здійснив 23 лютого о 15:50 з аеродрому "Ахтубінськ" та мав виконувати терористичні завдання Росії поблизу населених пунктів Приморсько-Ахтарськ — Зєрноґрад. Водночас о 18:45 станції радіотехнічної розвідки ГУР України зафіксували різке припинення роботи у цьому районі радіолокаційного комплексу "Джміль", яким обладнаний А-50У. До цього один з російських пілотів у радіоефірі повідомив, що спостерігав роботу ППО, спалах і вибухи.

"Додатковою ознакою успіху спільної операції українських став наказ припинити місії для двох літаків Су-35, а також трьох бортів Су-34 Військово-космічних сил Росії, які виконували завдання поблизу населеного пункту Міллєрово ― частина з них планувала завдати авіаударів поблизу Авдіївки", — наголосили українські розвідники.

До речі, Росія мала всього дев’ять таких літаків, але не всі з них боєздатні. Два з них уже викреслили з обойми. А-50 — це літак далекого радіолокаційного виявлення й управління, здатний вести розвідку та наводити цілі для ударів.

За два дні до цього, в середу, 21 лютого, в окупантів сталася ще одна оказія — наші Повітряні сили знищили російський винищувач-бомбардувальник Су-34.

"Цього разу можу сказати, що льотчику Су-35 пощастило — зманеврував і більше не ризикує. А от екіпаж Су-34 приєднується до нашої рубрики "Вечного полета, братья". Маю гарні результати об’єктивного контролю, щоб ніхто не сумнівався!" — написав Микола Олещук у своїх соціальних мережах.

Варто зазначити, що ворожі "сушки" українські авіаційники полюбляють збивати — поставили цю справу, так би мовити, на конвеєр. Зокрема, 17 лютого зранку підрозділи Повітряних сил знищили на Східному напрямку одразу три російські винищувачі. Це відбулося під час спроби ворога завдати удару по Україні керованими авіабомбами. Також 18 лютого зранку українські військові приземлили ще один Су-34. Після цього командувач Повітряних сил Микола Олещук натякнув окупантам, де шукати пілотів, опублікувавши мапу із сервісу Коспас-Сарсат, де видно точки, у яких, ймовірно, вони могли перебувати. А в понеділок зранку, 19 лютого, Сили оборони збили два ворожі літаки — теж на Східному напрямку.

"Ще мінус два літаки окупанта! Це наша земля, і наше небо! Усім дякую за бойову роботу! Далі буде!" — зазначав тоді Микола Олещук.

Брянська область

Натомість українські безпілотні літальні апарати в небі Росії стали вже звичними. Минулого тижня вони теж літали "тут і там", створюючи реальні пожежі або загрози "бавовни".

Наприклад, у четвер, 22 лютого, не спали у Брянській області Російської Федерації. Губернатор регіону Олександр Богомаз не втомлювався штампувати дописи в соцмережах про те, як "героїчно" вдається воювати з дронами. Безпілотник нібито збила їхня протиповітряна оборона.

"Припинено спробу київського режиму здійснити терористичну атаку із застосуванням БпЛА. Безпілотний літальний апарат літакового типу знищено над територією Клінцівського району силами ППО міністерства оборони РФ", — "нашкрябав" російський губернатор.

Богомаз також повідомив, що "постраждалих і руйнувань немає", а оперативні та екстрені служби працюють на місці та гасять пожежу.

Загалом Брянська область "знайомиться" з такими дронами ледь не щоночі. І в середу вони потурбували (над територією Погарського району), й у вівторок. І часто там щось спалахує та вибухає...

Бєлгородська область

Як не дрони, то самі російські "вояки" своєю незграбністю можуть спричинити евакуацію цілих населених пунктів. Найчастіше таке трапляється саме в Бєлгородській області. Зокрема, на початку цього тижня в селі Солоти знайшли ФАБ-250. Влада евакуювала близько 150 місцевих мешканців, яку загубив якийсь один із російських бомбардувальників. Цього ж дня російську авіабомбу ліквідували на полігоні. При цьому губернатор області назвав авіабомбу лише "вибухонебезпечним предметом" і не став озвучувати причини його появи.

мапа Бєлгородська область

Місце, де виявили ще одну "загублену" бомбу. Джерело: Astra

"У Валуйському міському окрузі в селі Солоті знайдено та ліквідовано інженерною групою Міноборони Росії вибухонебезпечний предмет. Обійшлося без наслідків", — написав В’ячеслав Гладков у своїх соціальних мережах.

Це далеко не перший випадок, коли російські літаки, пролітаючи на Бєлгородською областю, "гублять" різні бомби. Раніше рашистська авіація "випустила" щонайменше п’ять авіабомб ФАБ-250 у Бєлгородській області.

Липецька область

"Бавовна" минулого тижня також завітала і в російське місто Липецьк, де пролунали вибухи, після яких спалахнула масштабна пожежа на Новолипецькому металургійному комбінаті. Місцеві мешканці запевняли, що причина цьому — удар дронів, адже перед загорянням вони добре чули характерний звук безпілотників і декілька вибухів.

А вже після цього спалахнула пожежа. Попередньо, загорівся коксохімічний цех. Цей комбінат виробляє щонайменше 18% усієї сталі в Росії. Зокрема, підприємство обслуговує державні замовлення на вироби зі сталі, включно з тими, що йдуть на військові потреби.

Губернатор Липецької області заявив, що пожежу вдалося ліквідувати. Постраждалих немає. Загроза викиду небезпечних речовин відсутня.

"За непідтвердженою спецслужбами інформацією, причиною займання стало падіння літального апарату. Цю інформацію й опубліковані в соціальних мережах відео перевіряють", — наголосив губернатор.

Ну, перевіряйте-перевіряйте…

Окупована Макіївка

У понеділок, 19 лютого, в окупованій Макіївці Донецької області теж було неспокійно. Внаслідок атаки частина міста залишилася без електроенергії. Згодом з’ясувалося, що над Донецьком та Макіївкою активно працювала російська протиповітряна оборона.

Місцеві мешканці стверджували, що чули й звуки "прильотів". Мабуть, через це частково знеструмленим майже півдоби залишався Червоногвардійський район міста.

Новосибірськ

Здавалося б, де Новосибірськ, а де Україна, але навіть пожежу в цьому місті деякі блогери пов’язували з начебто українськими дронами. Ще б пак — у страху очі великі, а паніка широка.

Річ у тім, що на світанку в п’ятницю, 23 лютого, в російському Новосибірську сталася масштабна пожежа. Загоряння відбулося на одному зі складів. За інформацією Міністерства надзвичайних ситуацій Росії, інцидент трапився в Кіровському районі міста на вулиці Петухова. Зокрема, спалахнув одноповерховий цегляний склад, у якому зберігалися палети, продукти харчування та металеві вироби.

"Усередині інтенсивне горіння палетів. За попередніми даними, площа пожежі 800 квадратних метрів", — писали російські надзвичайними у своїх соціальних мережах.

Причини пожежі досі не відомі. Інформацію про постраждалих так і не оприлюднили. До ліквідації пожежі залучили 67 осіб і 20 одиниць техніки. До того ж на місці події працював пожежний поїзд для безперебійної подачі води.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Статті, 25.02.2024 20:00