Фото: armyinform.com

Пакет допомоги Україні від США розподілять на чотири блоки: роз'яснення Шмигаля

Палата представників Конгресу США 20 квітня схвалила законопроект про допомогу Україні. Її розділили на чотири основні блоки загальною сумою у понад 60 мільярдів доларів.

Про це у Telegram-каналі повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

За словами посадовця, про необхідність ухвалення пакету допомоги говорили з усіма стейкхолдерами під час візиту урядової делегації до США. Як зазначив Шмигаль, українські чиновники провели низку важливих перемовин з представниками демократичної та республіканської партій.

"Дякую представникам обох партій та американському народу за солідарність", — написав глава українського уряду.

Денис Шмигаль зазначив, що загальний обсяг допомоги — майже 61 мільярд доларів, що розділений на чотири основні блоки:

  • 49,9 мільярда доларів — оборонні видатки; 
  • 7,8 мільярда доларів — потенційна бюджетна підтримка;
  • 1,57 мільярда доларів — економічна допомога;
  • 400 мільйонів доларів — кошти на захист кордонів та гуманітарне розмінування.

"Очікуємо на успішне затвердження законопроекту в Сенаті вже впродовж найближчих днів. Його реалізація означатиме більше зброї для України, зокрема далекобійної та систем ППО. Посилення макрофінансової стійкості, в тому числі у фінансуванні найпріоритетніших бюджетних видатків. Продовження швидкого відновлення, насамперед критичної інфраструктури", — наголосив український прем'єр.

Шмигаль також підкреслив, що "Сполучені Штати вкотре демонструють лідерство і рішучість боротися за мир, безпеку і краще майбутнє для України, Європи та усього світу".

Нагадаємо, 20 квітня Палата представників Конгресу Сполучених Штатів Америки схвалила законопроект про допомогу Україні. За схвалення проекту проголосували 311 членів нижньої палати Конгресу США, проти висловились 112.

Президент Володимир Зеленський заявив, що ухвалений Палатою представників США пакет допомоги Україні відчують і наші воїни на передовій, і наші міста й села, які потерпають від російського терору.

Водночас президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден заявив, що ухвалення Палатою представників законопроектів про іноземну допомогу надсилає світу "чіткий сигнал" про лідерство Америки та закликав Сенат якнайшвидше схвалити ініціативи.

Своєю чергою найближчими днями Сенат Сполучених Штатів Америки розгляне законопроект про військову та фінансову допомогу Україні, ухвалений Палатою представників Конгресу.

За даними Інституту вивчення війни, російська армія, швидше за все, активізує поточні наступальні операції, а також ракетні удари та удари безпілотників у найближчі тижні, щоб скористатися вікном обмеженості українських матеріальних засобів, що закривається.

Раніше New York Times повідомляв, що американська зброя може знову почати надходити в Україну невдовзі після того, як пакет допомоги, що давно застопорився, стане законом. При цьому товари із запасів Пентагона в Німеччині будуть швидко доставлені залізницею до українського кордону.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.04.2024 09:13