Фото для ілюстрації. Джерело: Pixabay

Польща пропускає до ЄС підсанкційну деревину з Білорусі за "липовими" документами — розслідування

Деревину з Білорусі, яка перебуває під санкціями, постачають на територію Європейського Союзу через Польщу за підробленими документами, які вказують, що продукція начебто прямує з Казахстану. У міністерстві закордонних справ Польщі запевнили, що питання обходу санкцій — це не їхня компетенція, а у польській митній службі заявили, що в них немає фізичної можливості перевіряти всі митні декларації.

Білоруську деревину видають за продукцію з Казахстану та ввозять на територію ЄС за фейковими документами через Польщу. Це з’ясували журналісти в ході спільного розслідування "Схем" (проект української редакції "Радіо Свобода"), "Білоруського розслідувального центру" та польського видання Gazeta Wyborcza.

Як заявляють розслідувачі, після запровадження санкцій на деревину з Білорусі суттєво зріс імпорт у ЄС дерева з Казахстану. Так, за даними Євростату, у 2023 році з Казахстану ввезли товарів із дерева на суму вп'ятеро більшу, ніж у 2022-му. 

Підозріле в цьому побачив й представник Польської торгово-промислової палати деревообробної промисловості Петр Гарстка. Він зазначив, що такі дані можуть свідчити про обхід санкцій з боку Росії та Білорусі.

В ході розслідування журналісти проаналізували один із контрактів між казахстанською фірмою Nurr-electro та польської PLRBL на постачання палісаду із сосни на суму майже мільйон євро. Контракт датований жовтнем 2022 року, а саме постачання продукції — початком 2023-го.

Розслідувачі за допомогою спеціалістів з графічного дизайну встановили, що відбитки печаток і підписи компанії, а також відбиток печатки міністерства фінансів Казахстану на декларації про вивіз деревини із Казахстану розмістили на документі за допомогою фоторедактора.

Журналісти звернулися до юриста казахстанської компанії Nurr-electro Армана Тулієвича.

"Не було фінансових операцій за такою угодою, не те що товару й у нас немає такої печатки", — запевнив журналістів юрист.

Також розслідувачі не виявили жодної інформації про постачання деревини за вказаний відтинок часу в базі експорту Казахстану.

В ході розслідування встановлено, що єдиним власником польської компанії PLRBL є Олег Янович. Журналісти зв'язались з ним телефоном, але відповідати на питання він не захотів.

"Ви розумієте взагалі, про що ви мене запитуєте, чи ні? Ми з вами якісь друзі? Ви усвідомлюєте, якого формату ви ставите мені запитання?" — сказав Янович.

Пізніше з міністерства внутрішніх справ Польщі надійшла відповідь, що за викладеними у запиті фактами розпочалася перевірка, але від подальших коментарів у відомстві утримались.

"Отже, попри те, що офіційно імпорт в Євросоюз деревини з практично безлісого Казахстану суттєво зріс, це розслідування показало, що не все це дерево казахстанське, частина з нього — з Білорусі. Однак наскільки значною є ця частка, наразі достеменно невідомо. Щоб це встановити, необхідно отримати та перевіряти всі митні декларації на казахстанську деревину. Крім цього, виявилося, щоб привезти в Польщу підсанкційне дерево з Білорусі, не потрібно вигадувати складні схеми. Достатньо просто навчитися працювати у фотошопі на аматорському рівні", — підсумували журналісти. 

Нагадаємо, що Євросоюз ще на півроку продовжив санкції проти РосіїУ Європейській Раді також наголосили, що здатність Росії вести агресивну війну має бути ще більше послаблена, зокрема "шляхом подальшого посилення санкцій, а також шляхом їх повного та ефективного впровадження та запобігання їх обходу".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 27.03.2024 14:45