Фото: "Укрінформ"

Придатних до військової служби ділитимуть на чотири категорії: деталі від Міноборони

В Україні статусу "обмежено придатний" не буде. Проте придатних для військової служби громадян ділитимуть на категорії за ступенем функціональності. Їх буде чотири.

Про це заявила директорка департаменту охорони здоров'я Міністерства оборони Оксана Сухорукова в інтерв'ю "Дзеркало тижня".

Вона нагадала, що статус "обмежено придатний" справді зникає. Відтепер, за її словами, "формуються чіткі правила — "придатний" або "непридатний".

Сухорукова пояснила, що в Україні придатні до військової служби громадяни будуть розділені залежно від ступеня функціональності. Зокрема такі військовозобов'язані будуть поділені на чотири категорії:

  1. Повністю придатні.
  2. Придатні до служби у вищому військовому навчальному закладі (ВВНЗ), в ТЦК та СП, частинах забезпечення, установах, організаціях, але непридатні до служби в ДШВ, морській піхоті, ССО, підрозділах спецпризначення тощо.
  3. Придатні за окремими спеціальностями (наприклад, кандидати на вступ до ВВНЗ).
  4. Придатні для виконання специфічних завдань.

Скасування статусу "обмежено придатний": що передбачає закон

Основні положення закону:

  1. Скасування статусу "обмежено придатний" не означає автоматичного переходу до іншого статусу (придатний/непридатний).
  2. Закон набирає чинності 4 травня 2024 року.
  3. Громадяни, які визнані "обмежено придатними", мають повторно пройти військово-лікарську комісію протягом дев'яти місяців після набрання чинності законом. Тобто до 4 лютого 2025 року.
  4. Після того, як закон набуде чинності, уряд протягом трьох місяців має ухвалити нормативно-правові акти, які визначають основний перелік захворювань для визначення придатності або непридатності до військової служби.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський 2 квітня підписав закон, який передбачає скасування статусу "обмежено придатний".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.04.2024 14:25