Фото: Pexels

Релігійне свято 4 березня: кого сьогодні вшановують християни за новим церковним календарем

У понеділок, 4 березня, за новим церковним календарем християни вшановують пам'ять святих Павла та Юліанії. Вони постраждали як мученики за християнство. Святі визнаються як православною, так і католицькою церквою.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про святих

Павло та Юліанія були братом та сестрою. Вони жили в ІІІ столітті у фінікійському місті Птолемаїді та сповідували християнську віру.  Це був час правління імператора Авреліана і період гонінь на християн.

Одного разу імператор приїхав в Птолемаїду, серед тих, хто його зустрічав, був Павло, який проповідував християнство. За це чоловіка схопили та кинули в темницю. Наступного дня його судили. Павло відкрито сказав про свою віру в Христа. Його жорстоко катували.

Юліанія заступилася за брата і привселюдно стала звинувачувати імператора. Дівчину схопили та також почали катувати. Вона і Павло мужньо все витримали. Троє воїнів, які катували святих, були настільки вражені, що повірили в Христа. За це їх стратили. Юліанію віддали в блудилище для осквернення, але всі, хто намагався доторкнутися до святої, втрачали зір. Тоді розгніваний імператор наказав стратити вбити.

Свята Юліанія

Свята Юліанія. Джерело: blagovist.church.ua

Варто зазначити, що митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше TrueUA розповідавколи у 2024 році розпочнеться Великодній піст та якого харчування варто дотримуватися у цей період. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 04.03.2024 11:22