Майк Джонсон. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Республіканці погрожують спікеру Джонсону відставкою через схвалену допомогу Україні

Представниця Республіканської партії Марджорі Тейлор Грін 21 квітня заявила, що спікер Палати представників Майк Джонсон "зрадив" виборців-республіканців після того, як Палата представників схвалила нову допомогу Україні, пригрозивши оголосити голосування за його відставку, якщо він не прийме таке рішення.

Про це повідомляє CNN.

"Виступ Майка Джонсона закінчився. Йому потрібно вчинити правильно, піти у відставку та дозволити нам рухатися вперед у рамках контрольованого процесу. Якщо він цього не зробить, його буде звільнено", — заявила Грін.

Після кількох місяців опору винесенню законопроекту про іноземну допомогу на розгляд Палати представників Джонсон 20 квітня приєднався до демократів, щоб висунути пакет іноземної допомоги на суму 95 мільярдів доларів, який містить 61 мільярд доларів для України та регіональних партнерів. Законопроект, ухвалений за підтримки 210 демократів і 101 республіканця, тепер прямує до Сенату, який, як очікується, дасть остаточне схвалення цього тижня.

Якщо Грін та її прихильники здійснять свої погрози та змусять провести голосування щодо усунення його з посади спікера, Джонсону майже напевно доведеться покладатися на демократів, щоб вони його врятували.

Прихильник жорсткої лінії від Джорджії є одним з принаймні трьох республіканців, які заявили, що підтримають крок по відставки Джонсона, чия більшість настільки невелика, що він не може дозволити собі втратити будь-кого з республіканців під час голосування по партійній лінії.

Джонсон стверджує, що він не звертався за допомогою до демократів, але високопоставлені республіканці вважають, що вони зможуть розраховувати на підтримку з боку всіх рядів, яка швидко припинить будь-які спроби звільнити крісло спікера — почуття, яке, можливо, зміцнило впевненість Джонсона в тому, що він рухатиметься вперед зі своїми планами.

Поки що неясно, чи дадуть йому демократи рятівне коло. Але вони висловили готовність врятувати Джонсона, особливо після того, як він кинув виклик своєму правому флангу та запропонував пакет іноземної допомоги, який дуже нагадує версію, прийняту Сенатом.

Член палати представників Ро Ханна заявив у неділю, що він голосуватиме проти пропозиції усунути Джонсона з посади спікера. "Я прогресивний демократ, і я думаю, що кілька прогресивних демократів зроблять це. Я не згоден зі спікером Джонсоном з багатьох питань і дуже критично ставився до нього, але тут він вчинив правильно і заслуговує на те, щоб зберегти свою посаду до кінця цього терміну", — заявив демократ з Каліфорнії, додавши, що "не все в політиці має бути транзакційним".

На питання, чому вона відклала пропозицію звільнення в суботу, Грін відповіла, що вона "увесь час несла за це відповідальність", але припустила, що цей крок відбудеться.

"Все це стало можливим завдяки зраді Майка Джонсона", — сказала Грін.

Джонсон зі свого боку відкинув перспективу відставки в суботу ввечері. "Я не ходжу цим будинком, турбуючись про пропозицію звільнити його", — сказав він після прийняття пакету іноземної допомоги.

"Я маю робити свою роботу. … Я зробив тут те, що вважаю за правильне, щоб дозволити Палаті представників виконувати свою волю. І, як я вже сказав, ви робите правильно і дозволяєте фішкам падати туди, де вони можуть", — додав Майк Джонсон.

Палата представників Конгресу США 20 квітня схвалила законопроект про допомогу Україні. Її розділили на чотири основні блоки загальною сумою у понад 60 мільярдів доларів. Таку інформацію надав прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Нагадаємо, за даними видання The New York Times, спікер палати представників Конгресу США Майк Джонсон упродовж тривалого часу відмовлявся від схвалення допомоги Україні без вирішення ситуації на південному кордоні країни. Однак він змінив свою думку після ознайомлення з розвідувальними даними та свідченнями про російські злочини.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 22.04.2024 06:27