Денис Шмигаль та Дональд Туск. Джерело: Telegram українського прем'єра

Розблокування кордону з Польщею: Україна запропонувала план із п'яти кроків

Україна запропонувала Польщі план розблокування кордону для аграрної продукції. Він складається з п’яти кроків.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

"Уряди України та Польщі сьогодні обговорили питання розблокування кордонів для аграрної продукції. Україна запропонувала для цього план з п’яти кроків. Можемо сказати, що маємо прогрес у їх виконанні", — написав він у Telegram.

Перший крок: Україна погодилася на обмеження

Україна погодилася на обмеження, зокрема й запобіжники, які запропоновані Єврокомісією щодо аграрного експорту.

"Це компроміс, який необхідний для наших країн, аби аграрний експорт з України не ніс навіть теоретичної загрози польським агровиробникам", — підкреслив Шмигаль.

Другий крок: проведення невідкладного скринінгу

Україна звернулася до Єврокомісії з пропозицією провести невідкладний скринінг, тобто аналіз законодавства в аграрній політиці та транспорті.

"Маємо рішення Єврокомісії щодо пріоритетного скринінгу розділу, який стосується аграрної політики. Очікуємо, що це відбудеться наприкінці квітня", — наголосив прем'єр.

Третій крок: заборона російського та білоруського аграрного експорту до ЄС

За словами Шмигаля, Єврокомісія запропонувала запровадити збільшення мит на 50% на агропродукцію з Росії та Білорусі, зокрема на імпорт зерна. Нові ставки фактично мають зупинити цю торгівлю.

"Вдячні польському уряду й сейму, який ухвалив відповідний заклик до Єврокомісії. Наш голос почули в Брюсселі", — зазначив український прем'єр.

Четвертий крок: створення антикризового штабу

Україна запропонувала створити антикризовий штаб.

"Уже налагодили регулярну взаємодію між нашими міністрами сільського господарства й економіки. Учора долучили до такої співпраці асоціації. Останнє засідання Спільної координаційної платформи з питань експорту і транзиту української аграрної продукції засвідчило готовність сторін до вироблення спільних рішень", — пояснив посадовець.

П'ятий крок: вільний пропуск через кордон для пального

Україна звернулася з проханням до Польщі, щоб вільний пропуск через кордон був не лише для боєприпасів і гуманітарної допомоги, але й пального.

"Це важливо, бо це безпосередньо стосується питань національної безпеки. Польща внесла пункти пропуску на кордоні й прилеглі шляхи до переліку об’єктів критичної інфраструктури. Ми вчинили так само", — підкреслив прем'єр.

Шмигаль наголосив, що Україна та Польща мають спільне бачення у вирішенні питання розблокування кордону.

"Маємо позитивні тенденції та динаміку й для розблокування кордону. Важливо цю динаміку зберегти та рухатися далі", — підсумував прем'єр.

Нагадаємо, 28 березня на польському кордоні у пункті пропуску "Угринів—Долгобичув" тимчасово завершилося блокування руху вантажівок в обох напрямках.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 28.03.2024 18:51