Фото: TASS/Zsolt Czegledi

США відправлять до України військових радників, — Politico

Сполучені Штати Америки розглядають можливість відправлення додаткових військових радників до посольства в Києві, що є останнім проявом американської прихильності до України, оскільки Росія, схоже, набирає обертів у дворічному конфлікті.

Про це повідомляє Politico.

За словами представника Пентагона генерал-майора Пета Райдера, радники не братимуть участі у бойових діях, а консультуватимуть та підтримуватимуть український уряд та Збройні сили.

"Протягом усього цього конфлікту Міністерство оборони аналізувало та коригувало нашу присутність у країні у міру зміни умов безпеки. Наразі ми розглядаємо можливість направлення кількох додаткових радників для посилення Управління оборонної співпраці (ODC) при посольстві", — сказав Райдер, зазначивши, що "на персонал поширюються ті самі обмеження на поїздки, що й на всіх співробітників посольства".

"ODC виконує різні консультативні та допоміжні місії (небойові), і хоча він укомплектований виключно персоналом Міністерства оборони, він вбудований у посольство США і знаходиться під керівництвом глави місії, як і решта посольства", — додав Райдер.

Генерал відмовився обговорювати конкретну чисельність особового складу "з міркувань оперативної безпеки та захисту сил". Додаткові війська підтримуватимуть логістику та нагляд за зброєю, яку США відправляють Україні, за словами чотирьох американських чиновників та людини, знайомої з планами, якій було надано анонімність, щоб говорити на делікатну тему. Новий контингент також допомагатиме українським військовим в обслуговуванні озброєння, повідомив один з американських чиновників та знайомий.

За словами двох американських чиновників, група американських військовослужбовців вже розгорнута на короткі ротації при посольстві в Києві, а другий чиновник назвав ці цифри одноразовими. Цей персонал допомагає з наглядом та безпекою посольства.

Наразі неясно, скільки додаткових американських військ зрештою буде відправлено в Україну, але два американські чиновники заявили, що їхня кількість досягне 60. Додаткові війська, навіть небойові, розширять військову присутність США в країні, так само як Палата представників виділила мільярди доларів на військову допомогу Україні. Конгрес на кілька місяців зупинився у наданні додаткової допомоги Києву, оскільки колишній президент Дональд Трамп неодноразово висловлював скептицизм щодо цих зусиль.

Президент Джо Байден вже давно пообіцяв, що американські війська не братимуть участі у війні від імені України, оскільки це збільшить ризик прямої конфронтації між американськими та російськими військами.

За словами знайомої людини, одним із завдань, які вирішуватимуть радники, є допомогти українцям спланувати забезпечення складної техніки, подарованої США, оскільки влітку очікується посилення бойових дій. Вони також підтримуватимуть відносно невеликий контингент у посольстві США у Києві та координуватимуть постачання нової зброї, коли поточний додатковий законопроект у Конгресі стане законом та дозволить більшій кількості зброї та техніки надходити на українські лінії фронту.

Нагадаємо, 20 квітня Палата представників Конгресу Сполучених Штатів Америки схвалила законопроект про допомогу Україні. За схвалення проекту проголосували 311 членів нижньої палати Конгресу США, проти висловились 112.

Президент Володимир Зеленський заявив, що ухвалений Палатою представників США пакет допомоги Україні відчують і наші воїни на передовій, і наші міста й села, які потерпають від російського терору.

Водночас президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден заявив, що ухвалення Палатою представників законопроектів про іноземну допомогу надсилає світу "чіткий сигнал" про лідерство Америки та закликав Сенат якнайшвидше схвалити ініціативи.

Своєю чергою найближчими днями Сенат Сполучених Штатів Америки розгляне законопроект про військову та фінансову допомогу Україні, ухвалений Палатою представників Конгресу.

За даними Інституту вивчення війни, російська армія, швидше за все, активізує поточні наступальні операції, а також ракетні удари та удари безпілотників у найближчі тижні, щоб скористатися вікном обмеженості українських матеріальних засобів, що закривається.

Раніше New York Times повідомляв, що американська зброя може знову почати надходити в Україну невдовзі після того, як пакет допомоги, що давно застопорився, стане законом. При цьому товари із запасів Пентагона в Німеччині будуть швидко доставлені залізницею до українського кордону.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.04.2024 13:19