Фото ілюстративне зі соцмереж

У Молдові назвали попередню дату референдуму про вступ країни у ЄС

Референдум про вступ Молдови до Європейського Союзу може відбутися 20 жовтня цього року. Ініціатива провести такий плебісцит надійшла від президента Майї Санду.

Про це повідомив Newsmaker. Депутати від партії влади "Дія та солідарність" 9 квітня звернулися до Конституційного суду з проханням висловитися про конституційність ініціативи проведення референдуму.

Згідно із законопроектом, який партійці мають намір подати в парламент, референдум може пройти 20 жовтня цього року. Також документ встановлює запитання, на яке мають відповісти громадяни під час референдуму: "Чи підтримуєте ви приєднання Молдови до ЄС?".

У парламенті Молдови 8 квітня пройшли консультації щодо внесення до конституції країни положення про те, що інтеграція до ЄС є стратегічною метою. Вступну частину конституції пропонують доповнити такими пропозиціями: "… підтверджуючи європейську ідентичність народу Молдови, проголошуючи інтеграцію до Європейського Союзу стратегічною метою Молдови".

Ініціатива провести референдум надійшла від президента Майї Санду. Вона вважає, що загальне опитування можна провести восени 2024 року.

Раніше парламент Молдови вже ухвалив поправки до Кодексу про вибори, дозволивши проводити республіканський референдум одночасно з парламентськими, президентськими чи загальними виборами.

Нагадаємо, декілька днів тому заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане заявив, що зараз Росія не може військовим шляхом загрожувати безпеці Молдови завдяки допомозі НАТО та опору України, але гібридні загрози нікуди не зникнули.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.04.2024 19:52