Майк Джонсон. Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

У Палаті представників США хочуть обійти спікера Джонсона і ухвалити допомогу Україні

У Палаті представників Сполучених Штатів Америки демократи готують спробу обійти спікера-республіканця Майка Джонсона, щоб домогтися ухвалення допомоги Україні.

Про це пише Reuters.

Так, речник конгресмена провідного демократа у комітеті з питань регламенту Палати представників Джима Макговерна заявив, що вранці 12 березня він підготував так звану петицію про звільнення (discharge petition). Вона може змусити Палату представників проголосувати за допомогу Україні. Якщо 218 конгресменів її підпишуть — голосування відбудеться. Збір підписів уже розпочато.

Варто зазначити, що сенат США ухвалив законопроект, який передбачає 95 мільярдів доларів на допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню. Для нашої держави планують виділити понад 60 мільярдів доларів. Проте, для того, щоб документ набув чинності, його має підтримати Палата представників США та підписати президент Джо Байден.

Своєю чергою спікер Палати представників Майк Джонсон відмовляється виносити таку ініціативу на розгляд. 

Нагадаємо, у проекті бюджету США на 2025 фінансовий рік, який представив президент США Джо Байден, зазначається, що Україна не отримає від Сполучених Штатів Америки військову допомогу, якщо гроші для цього не виділить Конгрес.

Додамо, 27 лютого президент США Джо Байден зустрівся у Білому домі з лідерами Конгресу. Головними темами переговорів стали проблема із затвердженням допомоги Україні та уникнення "шатдауну" — призупинення роботи уряду через затримку із затвердженням держбюджету США.

Він заявив на зустрічі з лідерами Конгресу, що бездіяльність законодавчого органу спричинила жахливі наслідки в Україні, оскільки політики так і не спромоглися проголосувати за допомогу Києву у розмірі 60 мільярдів доларів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 12.03.2024 21:25