Фото ілюстративне зі соцмереж

У Раді зареєстрували одразу два законопроекти про скасування повторного медогляду для обмежено придатних

В українському парламенті заблокували закон про повторний медичний огляд обмежено придатних чоловіків. Зараз є одразу два проекти, без розгляду яких вже прийнятий документ не набере чинності.

Про це повідомив "Фокус". Журналісти зазначили, що у Верховній Раді зареєстрували одразу дві постанови про скасування закону №10313, який передбачає, що чоловіки, яких визнали обмежено придатними до військової служби, мають протягом дев’яти місяців пройти повторний медичний огляд.

Доки ці проекти постанов не розгляне Верховна Рада, це блокуватиме підписання та набрання чинності ухваленого 21 березня закону. Про це свідчать картки проектів постанов 10313-П та 10313-П1 на сайті Верховної Ради.

За словами авторки одного з проекту постанов про скасування закону №10313 лідера фракції "Батьківщина" Юлії Тимошенко, порівняльну таблицю, яка містить 231 правку до документа надали лише в день голосування, а тому детально ознайомитися та вивчити зміни, які пропонували, народні депутати України не мали можливості.

"Такі ухвалені в порушення регламенту норми вже викликали чималий негативний резонанс в суспільстві. По суті це призведе до того, що чимало реально не придатних для виконання бойових завдань громадяни, які тепер визнані "обмежено придатними", будуть, як у відомому анекдоті, визнані, "за рекомендаціями згори", "придатними". Їх відправлять туди, де з них реально не може бути користі для оборони", — зазначив автор іншого проекту постанови про скасування нардеп від "Слуги народу" Георгій Мазурашу.

Він також наголосив, що частина обмежено придатних, які підуть проходити повторну військово-лікарську комісію, прогнозовано стануть жертвами корупційних схем, адже навіть з реально непридатних чоловіків будуть намагатися взяти якісь "гонорари" за офіційне визнання такими.

Наразі обидві постанови надані профільному комітету для ознайомлення. Коли саме їх розглянуть невідомо.

Нагадаємо, що Міністерство оборони України назвало основні пункти законопроекту №10449 про мобілізацію та військову підготовку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.03.2024 15:51