Фото: Богдан Львов. Джерело – "Схеми"

У СБУ підтвердили, що звільнений суддя Львов має громадянство Росії

Представник Служби безпеки України підтвердив, що спецслужба встановила факт набуття колишнім суддею Верховного суду Богданом Львовом громадянства Російської Федерації, а також дані його російського паспорта та податкового коду. Це сталось 25 квітня під час розгляду справи шостим апеляційним адміністративним судом.

Про це повідомили "Схеми", пише "Радіо Свобода".

Раніше журналісти проекту "Схеми" знайшли російський паспорт Львова, а представник СБУ у залі суду підтвердив, що було встановлено факт набуття Львовом громадянства РФ. У  СБУ зазначили під час засідання 25 квітня, що для встановлення факту набуття Богданом Львовом російського громадянства були використані бази даних Федеральної податкової служби та міністерства внутрішніх справ РФ.

"Наслідками нашої перевірки є те, що у позивача Львова є російський паспорт і отриманий ідентифікаційний код РФ, який виданий на підставі російського паспорта. На наше переконання, це свідчить про цілеспрямоване добровільне набуття громадянства", — сказав представник СБУ.

Адвокат Львова запитав у представника Служби безпеки України про лист на адресу Міграційної служби від травня 2023 року, в якому СБУ вказувала, що "офіційним шляхом отримати докази неможливо". Правоохоронець на цю репліку відповів, що йшлося про неможливість отримати їх запитами на правову допомогу від російських державних органів через війну.

Реакція Львова на звинувачення

У суді Богдан Львов продовжив заперечувати, що коли-небудь отримував громадянство Росії.

"А якщо це документи-прикриття чи підробка? А якщо вони видані іншій особі просто на мої дані? Те, що десь в реєстрі зазначено моє прізвище, не означає, що я отримав цей паспорт, що я є та сама особа в реєстрі", — заявив Львов.

Він підкреслив, що позов до Верховного суду "обґрунтований тим, що голова ВС не мав ані повноважень, ані підстав для звільнення" Львова зі штату.

Колегія суддів після заслуховування сторін оголосила перерву і вирішила продовжити розгляд справи 30 травня.

Що відомо про громадянство судді Богдана Львова

У вересні 2022 року "Схеми" провели розслідування, у якому з'ясували, що Богдан Львова понад 20 років тому отримав громадянство Росії на підставі довідки військовослужбовця, а потім поновив паспорт після досягнення 45-річного віку 2012 року. Сам він це заперечував.

Після цього СБУ поінформувала Верховний Суд про наявність у Львова громадянства Росії, на підставі чого голова Верховного Суду відрахував Львова зі штату суддів.

Крім того, після виходу розслідування на сайті президента була зареєстрована петиція про позбавлення Львова українського громадянства, яка набрала 25 тисяч підписів. У відповідь президент Володимир Зеленський доручив Комісії з питань громадянства при Офісі президента перевірити наявність підстав для припинення українського громадянства Богдана Львова. Відтоді про результати розгляду цього питання не повідомляли.

Згідно з Конституцією України, набуття суддею громадянства іншої країни — це підстава для припинення його повноважень. У коментарі журналістам до виходу розслідування сам суддя заявив, що російського громадянства у нього немає, але попросив надати йому документи й час, щоб "розібратися", після чого не надав додаткових доказів на підтвердження своїх слів.

Після виходу розслідування суддя Львов визнав, що в реєстрах Росії є дані про його громадянство, але заявив, що це "якісна підробка" для "дестабілізації роботи судової системи України". 26 та 28 вересня він опублікував два дописи на своїй сторінці у Facebook, ставлячи під сумнів окремі документи з розслідування, називаючи його "чистим фейком".

У своєму детальному аналізі "Український суддя з паспортом РФ. Продовження розслідування "Схем"" журналісти спростували звинувачення Львова та покроково підтвердили висновки свого розслідування.

Нагадаємо, 18 грудня 2023 року слідчий суддя ВАКС підтримав позицію прокурора Спеціалізованої  антикорупційної прокуратури та застосував запобіжний захід до ще одного судді Київського апеляційного суду, який разом з трьома іншими суддями цього суду підозрюється в одержанні неправомірної вигоди у розмірі 35 тисяч доларів США за ухвалення рішення про скасування арешту майна.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 25.04.2024 21:53