Фото: Офіс президента

Україна обговорює варіанти завершення війни з Росією, — Шольц

Канцлер Німеччини Олаф Шольц повідомив, що Україна з низкою інших країн шукають можливості для припинення війни з Російською Федерацією. Водночас бойові дії можуть припинитись в будь-яку мить з ініціативи Володимира Путіна.

Про це повідомляє Märkische Allgemeine Zeitung.

Шольц, зокрема, наголосив, що ініціативи медіації були завжди. Наприклад, одразу після початку війни Росія та Україна вели прямі переговори одна з одною. 

"Тоді переговори провалилися, оскільки Росія використала їх лише як привід для одночасного перекидання своїх військ на схід для великого наступу. Тоді стало відомо про масові вбивства в Бучі та Ірпені — неймовірні злочини проти прав людини, вчинені російськими збройними силами проти мирного населення. Це позбавило переговори будь-якої основи", — сказав німецький канцлер.

За словами Шольца, через деякий час було обговорено зернову угоду, яка була успішною, але у якийсь момент Путін її знову скасував. Також за словами канцлера Німеччини, були дискусії й про безпеку на Запорізькій АЕС чи про обмін полоненими. 

"Низка країн, включно з Україною, зараз обговорюють на рівні радників з безпеки те, як може виглядати щось, що може призвести до мирного процесу. Але дозвольте мені прояснити одну річ: мир можливий у будь-який час. Путіну просто потрібно скасувати свою варварську кампанію і вивести війська", — додав Олаф Шольц.

Як відомо, Китай розглядає можливість участі в мирній конференції, спрямованій на припинення війни в Україні, яку організовує нейтральна Швейцарія найближчими місяцями.

Україна вже організувала кілька зустрічей за "Формулою миру" на рівні радників керівників держав, у яких взяли участь десятки країн. Головною метою є залучити найбільшу кількість країн для підтримки такої ініціативи.

У січні 2024 року Україна та Швейцарія розпочали підготовку до проведення Глобального саміту миру, який пройде на рівні очільників держав.

Раніше у березні спецпосланець Китаю у справах Євразії Лі Хуей зустрівся з офіційними особами у п'яти європейських столицях, включаючи Москву та Київ.

Нагадаємо, що Володимир Путін запланував першу закордонну поїздку після "переобрання" на новий президентський термін. У травні кремлівський диктатор вирушить до Китаю для переговорів зі Сі Цзіньпіном.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.03.2024 09:54