Фото: Telegram Дмитра Лубінця

Україна передала Катару список з іменами понад 500 дітей, яких депортували до РФ, — Лубінець

Україна передала Катару список з іменами понад 500 дітей, які були депортовані до Росії. Наразі він на стадії опрацювання.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

"Відбулася передача списку з 561 української дитини, який ми передали Катару. Нам повідомили, що він вже опрацьовується російською стороною", — написав він у Telegram.

Лубінець наголосив, що за два дні перемовин у Катарі Україна отримала плідні результати. Він заявив, що найближчим часом група українських дітей повернеться додому.

"Наразі не розголошуємо деталі, адже наша позиція така: коли діти в Україні — тоді ми публічно повідомляємо про їхнє повернення", — підкреслив посадовець.

Також обговорили питання повернення дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування. Лубінець зазначив, що таких дітей може бути понад 3600.

"Ми наголосили, що юридично між біологічними батьками й офіційними всиновлювачами чи піклувальниками немає різниці. Тому РФ зобов'язана повертати дітей, незалежно від їхнього статусу. Також Катар погодився прийняти перший список дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування і пропрацьовувати питання щодо їхнього повернення в Україну", — заявив омбудсмен.

Повернення цивільних заручників

За словами Лубінця, у Катарі також порушили питання повернення додому цивільних, яких незаконно утримує Росія. Катар погодився брати участь у перемовинах з російською стороною щодо повернення українців, які були незаконно затримані РФ.

Варто зазначити, що напередодні, росЗМІ, посилаючись на російську дитячу омбудсменку Львову-Бєлову, заявили про те, що Україна та Росія нібито провели переговори за посередництва Катару про повернення депортованих дітей. Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець спростував цю інформацію. Омбудсмен заявив, що українська сторона повертає дітей з депортації за сприяння партнерів, зокрема Катару. Лубінець наголосив, що жодних прямих переговорів із Росією не було.

Депортація українських дітей

Після окупації території України у 2022 році російські загарбники активно вивозили дітей на територію Росії та Білорусі, де на неповнолітніх українців чекали центри перевиховання та загроза всиновлення до російських родин.

Так, частина викрадених дітей була відправлена на територію РФ і Криму, де діє мережа центрів перевиховання українських дітей. За твердженням окупантів, їх відправляли в дитячі "табори" за згодою їх батьків, проте відомі численні випадки примусу.

Викрадення дітей розглядає Міжнародний кримінальний суд в Гаазі. Суд раніше видав ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна і дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової, яких вважають причетними до злочину.

Нагадаємо, 19 квітня Мінреінтеграції спільно із громадською спілкою "Українська мережа за права дитини" повернули з Росії 17-річну Мирославу. Півтора року тому всупереч власному бажанню дівчинку відправили із тимчасово окупованої території навчатися в Росію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.04.2024 20:55