Фото: Council on Foreign Relations

Український телемарафон потрапив у звіт Держдепу щодо порушення прав людини: у чому причина

Державний департамент Сполучених Штатів Америки вніс Національний телемарафон новин до звіту щодо порушення прав людини в Україні. Держдеп вважає, що телемарафон дотримується урядової лінії під час висвітлення російсько-української війни.

Зокрема, у звіті за 2023 рік наголошується, що президент Володимир Зеленський підписав указ про введення воєнного стану в лютому 2022 року після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, "що дозволило запровадити подальші обмеження для ЗМІ та медіасвободи".

Так, на думку Держдепу, телемарафон тримається чіткої урядової лінії у висвітленні подій на фронті. Крім того, як зазначається у документі, "уряд заборонив/заблокував/ввів санкції проти ЗМІ та окремих журналістів, яких вважали загрозою нацбезпеці або які висловлювали позиції, що, на думку влади, підривають суверенітет і територіальну цілісність країни"

"Деякі оратори, які критикували уряд, також були занесені до чорного списку урядових програм новин. Журналісти-розслідувачі, які критикували уряд, інколи ставали мішенню негативних кампаній у соціальних мережах, іноді через дружні до уряду канали. Інші практики продовжували впливати на свободу ЗМІ, включаючи самоцензуру", — йдеться у звіті.

Нагадаємо, що рівень довіри громадян до телемарафону "Єдині новини" продовжує знижуватися. Станом на лютий інформацію з марафону вважали правдивою лише 36% опитаних. Відповідні дані опитування оприлюднив Київський міжнародний інститут соціології.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 24.04.2024 10:17