Фото: Facebook

У "Нафтогазі" розповіли про зміни у тарифах на газ у 2024 році

У 2024 році може початися поступове чи фазове скасування ПСО (покладання спеціальних обов’язків) на постачальників газу. Втім, це не повинно вплинути на споживання вразливих категорій споживачів.

Таку думку висловив в інтерв'ю "РБК-Україна" голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов.

Він вважає, що процес скасування буде проходити поступово, оскільки ПСО забезпечує стабільну ціну на газ на рівні нижче ринкової для населення. Завдяки цьому, держава може підтримувати вразливі категорії та субсидіантів.

"Моя особиста думка, що поступове чи фазове скасування ПСО можливе вже у 2024 році. Це не має впливати на споживання вразливих категорій споживачів — вони мають бути захищеними. І саме відміна ПСО має бути синхронізована з відповідною підтримкою тих, хто цього потребує", — заявив Чернишов.

Водночас голова "Нафтогазу" стверджує, що є на ринку є сегмент споживачів, який міг би сплачувати більше, але він сплачує за цінами нижче ринкових.

"Ми фактично досить суттєвий об'єм газу за зниженою ціною постачаємо тим, хто, можливо цього і не потребує", — вважає Чернишов і додає, що "це абсолютно нелогічна ситуація".

За його словами, реформа і запровадження ринку енергії в Україні є неминучим і це відбудеться рано чи пізно. Втім, під час цього опалювального сезону ціни на газ будуть стабільні, запевнив Чернишов. 

"Для індустрії, для її розвитку, для стабільності важливо, щоб це відбулося раніше чим пізніше. Але маємо враховувати і ситуацію з війною, і стабільність, і інші процеси. Безумовно, наші споживачі мають бути захищеними, і це наш головний пріоритет", — заявив Чернишов.

Нагадаємо, в Україні підвищення вартості комунальних послуг у грудні не очікується. Зокрема, ціни на газ, опалення та гарячу воду залишаться без змін. Проте у січні їх можуть переглянути.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 23.12.2023 03:28